Програмата с хлапета през уикенда 28-29.01.

В края на януари театралните и музикалните представления за деца са в изобилие и едва успяваме да изберем коя да посетим. Откриваме ателиета, занимални и работилници за рисуване, грънчарство, изработване на кукерски маски, а също географски семинар, курсове за първа помощ и скаутски клуб. Март може да изглежда още далечен, но след малко повече от месец посрещаме Баба Марта, а какво по-хубаво от това да се подготвим с работилничка за мартеници. Ето какво да правим с малчуганите през идния уикенд:

Събота – 28.01.2023

10:00 – Скаутски клуб Планинец набира членове

В новооткритият клуб за хлапета с приключенски дух се учим да работим с компас и карта, да връзваме възли, а развиваме и уменията си в области като скално каерене, гребане, палене на огън и оказване на първа помощ. Всеки член има възможност да посещава местни, национални и международни лагери и проекти. Що се отнася до родителите, на сбирката в Народно читалище Алеко Константинов 1897 те могат да се запознаят със специално обучените скаутски лидери на Планинец, да зададат своите въпроси и да открият какви ползи имат децата от скаутската програма.

10:00 – Рисуване за деца

Под ръководството на истински художник децата откриват природно заложените във всеки умения за поставяне на детайли, цветово оформление, смесване на цветове, фини движения с четката, работа с бои и усещане за естетически вкус. Център за личностно развитие У ДОМА очаква всички предварително записани на тел. 0896011988.

11:00 – Театър за деца Макс и Мориц

Комично и забавно, представлението на театър Възраждане бързо завладява публиката с помощта на различни театрални техники и ефекти.

Оставя желанието в малките зрители да излязат и да се шегуват и забавляват, както някога техните родители. Естествено оставя и поука, че може да си палав, но всичко трябва да си има мярка, а с мярката трябва много да се внимава. „Тежко томува, който тъпо се шегува!“.

11:00 – Куклен театър Трите прасенца

И тази приказка започва с „Имало едно време…“, защото никой не помни откъде точно идва историята, но въпреки това, тя се разказва и до днес. Елате в Столичен куклен театър – Салон Янко Сакъзов и вижте забавните приключения на трите малки прасенца и големия лош вълк, които след много перипетии, все пак разбират, че приятелството е най-важно.

11:00 – Опера за деца Рейнско злато

Специална адаптация на Софийска опера и балет за малката публика на първата част от тетралогията на Рихард Вагнер Пръстенът на нибелунга. Шедьовърът на Рихард Вагнер е специално приспособен за детската аудитория. Под формата на приказка, главните герои разкриват своите истини за борбата между доброто и злото, за силата и влиянието на човешките страсти – властолюбие, алчност, завист и любов, приказка – метафора на човешката същност.

11:00 – Музиката разказва на най-малките и техните родители с любов

Меца-Мецана, Зайо-Байо, Катеричка-Рунтавелка, Ежко-Бежко излизат на сцената на Сити Марк Център за Изкуство заедно с Камерен ансамбъл Силуети и флейтистът Мартин Павлов, а главен разказвач на историята е музиката. Тя ни пренася в приказен, магичен свят, изпълнен с много красота, искрени усмивки и цветни емоции. Музиката разказва е третият спектакъл на Камерен ансамбъл Силуети, посветен на най-малките слушатели от 0-5 г. и техните родители. Звучат творби от Бах, Бетовен, Шуберт, Дворжак и др.

11:00 – Ателие за мартеници

Асоциация Детско сърце кани малчуганите да изработят красиви произведения в духа на наближаващия месец март. Баба Марта скоро ще дойде, а ние ще сме подготвили мартенички от прежда в комбинация с ръчно добавени елементи и различни техники за оплитане на конци.

11:00 – Съботна работилница в Глухарче

Кафе сладкарница Глухарче е мястото, където Ателие Радика провежда занятия за децата, преливащи от желание да творят. Хлапетата осъществяват всяка своя креативна идея от рециклирани и природни материали. Записването става на място или по телефона на 0885329919.

12:00 – Театър за деца Непознатото дете

Непознатото дете от Хофман е очарователна притча за изконната битка с разочарованията и стремежът ни към изначалното добро у човека. Написана преди два века, тази приказна история е едно вечно завръщане към възприятието на света чрез детската чистота и стремежа на вече зрелият човек към изгубения рай. Гледаме на сцената на Столичен куклен театър – Салон Гурко.

16:00 – Работилница с полимерна глина

В уютното ателие на LVI Events Place научаваме стъпка по стъпка как да постигаме най-различни форми и текстури на глината. С ръководителката Нора Йончева изработваме украса за керамични чаши, които могат да се превърнат в подарък за любим човек. Работилницата е подходяща както за възрастни, така и деца, а записването става на тел. 0877678808.

18:30 – Куклен театър Приятелство без сезони

Когато в истинското приятелство възникне проблем, той лесно моце да бъде решен с любов и разбирателство. Необичайната случка между Мечо, Зайо, Ежко и Гаргата показва, че ябълката на раздора може да се превърне в повод не за кавги, а за сприятеляване. Кукленият спектакъл гледаме с малчуганите над 3 години в зала Елит на Общински културен институт Дом на културата Красно село.

Неделя – 29.01.2023

10:00 – Еднодневен семинар Пътят на героя

Двама педагози с дългогодишен опит от екипа на Jagadamba предлагат поредица от 8 еднодневни семинара за личностно развитие в сферата на ораторското майсторство, визуалните изкуства, театъра, коучинга, спорта и здравословния начин на живот. Второто занимание с тема Силни страни и таланти е в Топлоцентрала на 29 януари, когато всеки между 9 и 12 години има възможност да получи отговор на въпроса кой е героят, който се крие вътре в него, как да го открие и развие, как да се справи със задачите си с лекота и как да създаде приятелски кръг, който да го мотивира и да развива потенциала му. Откриваме подробната програма на срещите тук, като не забравяме да се запишем предварително заради ограничението в броя на участниците.

10:30 – Географски семинар за деца

България – нашата прекрасна родина е надсловът на безплатния курс на Genius KIDS – Mентална Аритметика – МАЕ Люлин Център. По време на заниманието децата между 2. и 4. клас научават повече за географското положение на страната ни, разглеждат природните области, говорят за човешката дейност, животинския свят, земеделието и растителните култури и се запознават с градовете и някои от най-големите забележителности. Семинарът развива умението за работа с карта, докато включва работа в група и много забавления. Записваме се на тел. 088 8807973.

11:00 – Детска работилница за изработване на кукерска маска

Докато се запознаваме отблизо с българските обичаи, изработваме своя собствена кукерска маска в пространството на Work&Play МаМаУо. Най-важната им задача е благодарение на своите костюми и страшни маски да прогонват злите духове от къщите и нивите и с магическите си сили да оплодят природата. Какво друго правят, от къде произтича този елемент във фолклора ни и още много интересни факти, откриваме в ателието. Запазваме мястото си тук.

11:00 – Сапунено шоу с Коле Китанов

Съществуват ли квадратни сапунени мехури? Не само, че да, но на сцената на City Mark Art Center ще видим и балони с дим, с огън и с други балони в тях, а за финал – мехур, уловил във вътрешността си цял човек. Децата се превръщат не само в свидетели на това зрелище, но и в активни участници чрез игри, номера и състезания. Билети купуваме тук.

11:00 – Концерт за бебоци

Специалните Концерти за бебоци са предназначени за най-малките – бебетата и децата до 3-годишна възраст.

Имаме възможност да направим може би първия истински музикален подарък на своето дете. В една много специална и уютна обстановка общуваме с бебетата на един по-различен език – този на прекрасната класическа музика. Усещаме красотата на балетното изкуство и общуваме с най-добрите детски музикални педагози. Заповядайте на чай и бебешка бисквитка в Софийска опера и балет.

11:00 – Куклен театър Огнивото

Главният герой в спектакъла на Столичен куклен театър – Салон Гурко е млад войник, който търси своето щастие. В началото на приказката той мисли, че щастието се крие в парите. Скоро обаче разбира, че не е бил прав. С помощта на искрите от старото огниво той извиква Голямото куче-пазач на Скритото съкровище и то му помага да намери път към сърцето на красивата Принцеса. Така от искрата на огнивото се ражда една истинска и чиста любов.

11:00 – Театър за деца Хензел и Гретел

Финансови проблеми в семейството пращат Хензел и Гретел в гората, където приемат покана за вечеря от Джинджифиловата вещица, без да знаят, че те самите са менюто. След неуспешни опити за бягство от казана, краят все пак е щастлив, благодарение на вярата и надеждата. От седалката до хлапето гледаме нов прочит на старата история от Братя Грим в Младежки театър Николай Бинев.

11:00 – Куклен театър Принцесите и змеят

На сцената на Столичен куклен театър – Салон Янко Сакъзов гледаме историята за змея, който тръгнал да си търси съпруга. Той преминава през три царства и си тръгва разочарован от всяко от тях, докато най-после открива своята принцеса в четвъртото. Взима ли Змеят красавицата за жена – разбираме в представлението тази неделя.

11:00 – Куклен театър Новите дрехи на царя

Една от най-известните приказки на Андерсен, изпълнена с теми и послания, актуални и днес. Искреност, глупост, власт и лъжа – всички те се подчиняват на една още по-нашумяла концепция – тази за показността. Спектакълът на Театър „Хамелеон“ / Theater „Chameleon“ гледаме на сцената на Топлоцентрала.

12:00 – Изработване на мартенички

Хлапетата между 2 и 8 години се залавят да творят мартенички за здраве и късмет в работилницата на Детски център Горска приказка. Записваме се на тел. 0876320305 или чрез бутона Ще присъствам на събитието във Facebook.

13:00 – Психодраматични групи за деца Аз мога

Психодраматичните групи са пространство, в което децата да се научат да изразяват себе си, да споделят своите трудности и своите емоционални преживявания. Заниманията учат малчуганите да влизат в различни роли, в които да отстояват своите граници и да спазват тези на другите, имат възможност да споделят и да разрешат свое затруднение, да открият способностите и уменията си. Срешите се провеждат в Трансформация – Ателие за психотерапия и психологическо консултиране в две възрастови групи: 13:00 часа за деца от 5 до 7 години; 15:00 за деца от 8 до 10.

15:00 – Курс за първа помощ за деца

Училище по първа помощ предлаха курс за помощ при инциденти с дишането и спешни състояния. Продължителността е 4 учебни часа, в които всяко дете между 7 и 12 години може да научи най-важните неща за дихателната система и за това що е то хронично заболяване. Заниманието се провежда с помощта на печатни и видеоматериали, пъзели, игри, експерименти, макети на човешкото тяло, манекени и симулатори. Всеки участник получава полезен подарък в края на обучението, а записването отново става предварително от тук.

18:30 – Куклен театър Зимен сън

Отправяме се към зала Елит на Общински културен институт Дом на културата Красно село за куклен спектакъл за деца над 4 години на театър Сириус. Наслаждаваме се на импресия от образи, звуци, кукли, светлини и сенки, разкриващи красотата на зимната приказка.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *