Програмата с хлапета през уикенда 14-15.01.

В средата на януари събитията за малчугани ни заливат и започваме да се чудим къде по-напред да отидем. Този уикенд откриваме голямо разнообразие както от обичайните развлектелни мероприятия, така и от образователни курсове. Избираме от работилници в традиционен български фолклорен дух, премиера на детска книжка със забавна програма, творчески ателиета по рисуване, грънчарство и оригами, обучение по графичен дизайн за деца, кино училище и курс за развитие на емоционалната интелигентност. По-подробно какво, къде и кога ни очаква, четем по-надолу:

Събота – 14.01.2023

10:00 – Арт работилница Сурвакарска маска

В Школа за личностно развитие Кракра отиваме, за да опознаем по-отблизо традициите, свързани с фолклорния обичай Сурва. Стела Маринова показва на децата как да изработят своя собствена маска, докато им разказва повече за същността и целта на празника.

10:00 – Еднодневен семинар Пътят на героя

Двама педагози с дългогодишен опит от екипа на Jagadamba предлагат поредица от 8 еднодневни семинара за личностно развитие в сферата на ораторското майсторство, визуалните изкуства, театъра, коучинга, спорта и здравословния начин на живот. Първото занимание с тема Себепознание – кой съм аз? е в Топлоцентрала на 14 януари, когато всеки между 9 и 12 години има възможност да получи отговор на въпроса кой е героят, който се крие вътре в него, как да го открие и развие, как да се справи със задачите си с лекота и как да създаде приятелски кръг, който да го мотивира и да развива потенциала му. Откриваме подробната програма на срещите тук, като не забравяме да се запишем предварително заради ограничението в броя на участниците.

11:00 – Куклен театър Храбрият оловен войник

Премиерата на кукленото представление по едноименната приказка на Ханс Кристиан Андерсен е в зала Академик на Национален студентски дом. Приказните разказвачи на вълшебната латерна на театър Камбана Арт ни разказват историята на храбрия оловен войник и картонената балерина. На сцената виждаме разгръщането на любов, сила и устойчива като олово и чиста и истинска като бял лист хартия. Малчуганите между 3 и 12 години гледат срещу 10 лева, а възрастните – срещу 6.

11:00 – Театър за деца Бабината питка

Запътваме се към театър Възраждане за много поуки и приключения за децата. Впускаме се в поредица от приключения и се сблъскване с Шаро, Петльо, Мецата Зла Грозана, Добринка и Глезанчо.

11:00 – Мюзикъл за деца Баща ми бояджията

Филмът мюзикъл на Стефан Димитров от 1974г. оживява и в Софийската опера, която качва филмовата класика на сцена под палката на Светослав Лазаров и с режисурата на Пламен Карталов.

Идеята зад този смел ход е в салона да седне нова публика, а може би затова в главната роля влиза актьорът Калин Врачански. Що се отнася до сюжета, припомняме – персонажът му е баща на 5 деца, останали гладни в навечерието на Нова година, а за да се измъкне от тази трагична ситуация, той хваща боя, мечета и четки и спретва една дейна малка бригада. Може би помните как приключва цялата история, но във всеки случай точно този финал не сте го гледали.

11:00 – Театър за деца Красавицата и звяра

Красавицата и Звяра е една история за човека, история за същността и външността. Класическата приказка ни разказва за една истинска любов, която се поражда от поредица от грешки.

Буря, кражба, смелост, страх и бягство отвеждат красивата Бел до невероятна истина за човека, скрит зад същността на Звяр. Човешкото е скрито във всяко падащо листенце на розата и само чака някой да го намери, да го види, да му откликне. Истинската любов, макар и странна, неочаквана и непонятна е способна да съгради човек дори от звяр. Този така люжим сюжет се развива на сцената на Столичен куклен театър – Салон Гурко както в събота, така и в неделя от 11:00.

11:00 – Театър за деца Хитър Петър

Един от любимите герои в българския фолклор оживява на сцената на Столичен куклен театър – Салон Янко Сакъзов. Беден, но умен и справедлив, той ще направи за смях всеки алчен богаташ, завистлив съсед или високомерен скъперник. Наситено с много смях, музика и забавни истории, представлението не само ще забавлява малките зрители, но и ще им поднесе важни поуки за ценностите в живота. Гледаме отново в неделя по същото време.

11:00 – Арт работилница с полимерна глина

Flo Art Center организира работилница за възрастни и деца между 6 и 12 години, в която заедно да творим чаши с полимерна глина. Заявяваме присъствието си на тел. 0896 863 636 или чрез съобщение в страницата.

11:30 – Рисуване за деца

Потапяме се в света на изкуството и творим шедьоври с децата мецу 5 и 14 години в ателието на Flo Art Center. Учим различни техники за рисуване с акрил и развиваме въображението си. Резервираме мястото си на сайта, чрез лично съобщение или на тел. 0896 863 636.

13:00 – Графичен дизайн за деца

Този уикенд Restart Academy слага началото на нови курсове по графичен дизайн за хлапета между 8 и 12 години. Занятията са 7 на брой и се провеждат всяка събота, като в рамките на обучението малките творци учат основни понятия и техники по създаването и рекатирането на графични изображения. В края на курса децата ще боравят умело с цветовете на компютъра и ще знаят как да създадат свой плакат, календар, банер, корица на книга като тези, които виждаме навсякъде около нас. Повече информация откриваме тук или на тел. 0899547188, а записването става през тази форма.

14:00 – Курс Емоционална интелигентност

Академия за Емоционална Интелигентност стартита 10-модулен курс за деца между 7 и 10 години. Малчуганите имат възможност да се научат да разпознават, назовават и осмислят емоциите си, както и да изградят адекватни реакции за изразяването им. Емоционалната интелигентност е трудно постижима дори за възрастните, но е ключова за изграждането на уравновесена личност. Всеки от нас има около себе си примери за хора, които не умеят да управляват емоциите си, а те често са агресивни, избухливи, потиснати, свръхчувствителни или вечно страдащи. Ето защо е от изключителна важност този процес да започне от ранна детска възраст, когато индивидите са естествено центрирани имат по-малък кръг на непосредствено влияние. Водещ по време на десетте срещи с хлапетата е Венцислав Генов, а за да участваме, е нужно да се запишем предварително от тук.

18:30 – Куклен спектакъл Новите дрехи на царя

Едноименната приказка на Х. Кр. Андерсен гледаме тази събота в зала Елит на Общински културен институт Дом на културата Красно село. Класиката от чудния свят на автора е поднесена с чувство за хумор, с намигване към родителите и за забавление на децата. Всеки вижда истината такава, каквато я има в главата си. Билети взимаме на място, като за деца до 6 години са 2,50 лв., деца над 6 – 5 лв., а за възрастните цената е 8 лв.

Неделя – 15.01.2023

11:00 – Сапунено шоу с Коле Китанов

Съществуват ли квадратни сапунени мехури? Не само, че да, но на сцената на City Mark Art Center ще видим и балони с дим, с огън и с други балони в тях, а за финал – мехур, уловил във вътрешността си цял човек. Децата се превръщат не само в свидетели на това зрелище, но и в активни участници чрез игри, номера и състезания. Билети купуваме тук.

11:00 – Работилница с вълна Бухалче

Започваме новата година в Северино – пространство за деца и събития с работа с един истински материал – вълната. Изработваме ключодържател под формата на бухалче, символ на мъдростта и дълголетието. По време на часа ни наставлява Десислава Евгениева, специален педагог и валфдорфски преподавател. С нейна помощ всяко дете над 7 години усвоява техниката за иглонабиване и бод зад игла. Необходимо е предварително да запазим мястото си чрез лично съобщение в страницата на Северино или на тел. 0886 859896, 0895 666787.

11:00 – Театър за деца Алиса в страната на чудесата

Пиесата на театър Възраждане е драматизация по двете книги на Луис Карол с главен персонаж малкото момиченце на име Алиса. Следвайки говорещ бял заек, попада в непознат и напълно объркан свят, населен със странни човекоподобни същества, причудливи и фантастични персонажи: Чеширския котарак, Лудия шапкар, Туидълдъм и Туидълди, Хъмпти Дъмпти, Кралицата на сърцата. Водена от любопитството си и след безброй приключения и срещи с невероятните създания, тя най-накрая се събужда у дома.

11:00 – Концерт за бебоци

Специалните Концерти за бебоци са предназначени за най-малките – бебетата и децата до 3-годишна възраст.

Имаме възможност да направим може би първия истински музикален подарък на своето дете. В една много специална и уютна обстановка общуваме с бебетата на един по-различен език – този на прекрасната класическа музика. Усещаме красотата на балетното изкуство и общуваме с най-добрите детски музикални педагози. Заповядайте на чай и бебешка бисквитка в Софийска опера и балет.

11:00 – Театър за деца Приказка за рицаря без кон

В приказката на сцената на Младежки театър Николай Бинев се разказва за един рицар без кон и за един кон без рицар, които се търсят из широкия свят. Спектакълът остроумно жонглира с приказни мотиви и обрати – принцесата е затворена в кула, рицарят е тъжен, разбойниците няма кого да оберат, а злият змей няма кого да изяде, а вълшебникът не може да вижда бъдещето.

11:30 – Премиера на детския роман Шапкарите

Празнуваме заедно Световния ден на шапките – 15 януари в Bulgaria Mall, когато е и представянето на новия детски роман Шапкарите на издателство Noble Star Books. Авторка на книгата е британската актриса Тамзин Мърчант, а в нейния магически свят се потапяме в компанията на Мая Бежанска, Вероника Петрова и Росица Казакова. Какво е необходимо, за да си изработим шапка за смелост, за концентрация или за любов? Всеки желаещ може да се включи в игрите за сътворяване на вълшебни шапки с предварително поставена задача и определени съставки. Чакаме се на партера на мола за много смях, снимки и награди за всички.

12:00 – Работилница за кукерска маска

Тази неделя в Център за личностно развитие У ДОМА изработваме сами страшна кукерска маска, която да гони лошотиите и да ни пази. С конци, хартия, лепило и развихрено въображение, но и с помощта на опитен преподавател малчуганите между 3 и 13 години работят с ръце, докато общуват помежду си. Изработената маска си остава за нас, а записването става на тел. 0896011988.

13:00 – Работилница по грънчарство

Новата работилница по грънчарство на Flo Art Center дава възможност на всеки да изработи и оцвети своя собствена глинена фигурка, а менторката Мария обръща индивидуално внимание на всички участници. Минималната възраст за участие е 5 години, а по време на ателието научаваме повече за историята на грънчарството и виждаме как се точи на грънчарско колело. Запазваме си място на тел. 0896 863 636.

15:00 – Театър за деца Каквото направи дядо, все е добре

Историята е една от най-популярните Андерсенови творби за възрастни, а актьорите от Кредо с ненадмината фантазия успяват да пресъздадат приказката за големи деца на сцената на Театър 199 Валентин Стойчев.

Влизат на сцената, ”обути” със ски, с пръчки като щеки и метри вата, в която са увити самите те. С това създават цялата приказна илюзия и се превъплъщават в много роли до самия финал. Действието се развива на пазара, където всеки иска да спечели, а един дядо е обзет от любовта, без въобще да мисли за собствената си облага. Неговата единствена грижа е как да достави радост на своята мамичка и да получи нейната целувка.

16:00 – Кино училище за деца

Всеки между 8 и 12 години, който обича да снима, да режисира, да се превъплъщава в различни роли и иска да се научи да създава видеа за социалните мрежи, може да стане част от кино училището в Дом на културата Средец. Заниманията са разделени в 4 модула: фотография, анимация, телевизия и влогърство и игрално кино. Всяка неделя хлапетата имат възможност за незабравими мигове, запечатани на лента, в едно приключение в света на седмото изкуство и дигиталните технологии. Записваме се на тел. 0899 999 190 или с лично съобщение, а месечната такса е 90 лева и вклюва всички материали и нужната професионална техника за заснемането на видеа от всякакъв вид.

16:00 – Арт с шоколад: Оригами животни

Център за неформално образование АБВГД приканва децата да изработят собствени оригами животни. Местата са ограничени, затова се записваме предварително по телефона на 0879 930 903 или с лично съобщение на страницата на центъра. Таксата е 25 лева по случай откриването на нов офис на АБВГД.

17:00 – Концерт с музика от Замръзналото кралство

Софийската филхармония е подготвила специален коледен подарък за малките любители на музиката. На 15 януари в 17:00 зала България ще се превърне в Замръзналото кралство. Принцесите Анна (Зорница Славова) и Елза (Морган Десислава), както и техните най-добри приятели Кристоф и снежният човек Олаф (в двете роли Александър Славчев) ще представят няколко от най-обичаните песни от анимационната класика. Все още има налични билети, така че побързайте да вземете своите от eventim.bg.

17:00 – Мюзикъл за деца Законът на джунглата

Законът на джунглата по Книга за джунглата на Киплинг и музика на композитора Любомир Денев изгрява на сцената на Национален музикалнен театър Стефан Македонски.

Вижте завладяващата история на Маугли в света на животните – метафора и за света на хората. Един музикален разказ за вечните теми като толерантността, приемането на другия и любовта, пресъздаден по неповторим начин от солистите, хора и оркестъра на Музикалния театър.

18:30 – Куклен театър Жабокът, който не искаше да става принц

На сцената на зала Елит на Общински културен институт Дом на културата Красно село гледаме кукления спектакъл на театър Сириус под режисурата на Анета Танева. Виждаме историята на един жабок, отказал се да промени живота си, но светът му се преобръща, когато среща истинската любов. Билети взимаме на място, като за деца до 6 години са 2 лв., деца над 6 – 4 лв., а за възрастните цената е 6 лв.

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *