Програмата с хлапета през уикенда 04-05.02

За идния уикенд сме подбрали близо 20 събития, които да посетим с малчуганите. В последните два дни от така дългоочакваната срочна ваканция учениците избират от разнообразни театрални, куклени и музикални постановки, ателиета по рисуване, както и работилнички за работа с полимерна глина и ръкоделие. За тийнейджърите има интересен семинар за личностно развитие, а за мъниците в предучилищна възраст – обучителна програма по немски език, комбинирана с йога практики. Какво още предстои в този студен февруарски уикенд, четем надолу.

Събота – 04.02.2023

10:00 – Rote Karotte (немски и йога за деца)

В Tristana – Ashtanga yoga Sofia започва любопитна програма за деца в преучилищна възраст, която предлага иновативна методика за ранно чуждоезиково обучение по немски език. Заниманията включват йога за деца, която комбинира движение и вълшебни приказки и позволява на малчуганите да опознават емоциите си и да ги контролират, да задържат концентрацията си по-дълго, развива гъвкавостта и силата, а освен това ги учи на частите на тялото и звуците, които издават различните животни. Изкуството е представено като средство за себеизразяване и е включено в обучението чрез игри, песни, стихчета, театър и танци. За още информация проверяваме събитието във Facebook и заявяваме участието си чрез регистрация тук.

10:00 – Скаутски клуб Планинец набира членове

В новооткритият клуб за хлапета с приключенски дух се учим да работим с компас и карта, да връзваме възли, а развиваме и уменията си в области като скално каерене, гребане, палене на огън и оказване на първа помощ. Всеки член има възможност да посещава местни, национални и международни лагери и проекти. Що се отнася до родителите, на сбирката в Народно читалище Алеко Константинов 1897 те могат да се запознаят със специално обучените скаутски лидери на Планинец, да зададат своите въпроси и да открият какви ползи имат децата от скаутската програма.

10:30 – Рисуване с пръсти за деца 2-5г.

Най-малките трудно държат четка или пастел, ето защо рисуването с пръсти е много по-лесно и приятно за тях, понеже не се притесняват от тежестта на инструмента. Този тип творческо занимание подобрява сензорното изживяване, защото комбинира визуални, слухови и кинестетични способности. Развива фината моторика, подобрява координацията око-ръка, помага при разпознаване на цветовете и обогатява езика и речта чрез насърчаване на малчуганите да говорят а произведенията си. Резервиваме място на тел. 0896 863 636, на лично съобщение в страницата на Flo Art Center или тук.

11:00 – Съботна работилница в Глухарче

Кафе сладкарница Глухарче е мястото, където Ателие Радика провежда занятия за децата, преливащи от желание да творят. Хлапетата осъществяват всяка своя креативна идея от рециклирани и природни материали. Записването става на място или по телефона на 0885329919.

11:00 – Театър за деца Приказки от минало-свършените времена

Колекцията от приказки Приказки от минало-свършените времена е класика в света на детската литература и е сред най-известните творби на Ръдиард Киплинг, а сега оживява на сцената на Младежки театър Николай Бинев.

Преводът, драматизацията и режисурата на спектакъла са дело на Венцислав Асенов, който има зад гърба си множество успешни проекти на сцената на Младежки театър (както за възрастни, така и за деца).

11:00 – Мюзикъл за деца Зайченцето бяло

В познатия на всички ни сюжет за едно зайче, при това юначе, за една сърничка, а и за щуреца и неговата булка, е вплетена най-вълнуващата, но и неразкрита история, за раждането на едно емблематично произведение – песничката Зайченцето бяло. Там в близката горичка, докато слънцето се е скрило, а зайченцето е закъсняло, една Леда-поетеса и нейният Петьо сътворят музикалното чудо Зайченцето бяло на сцената на Национален музикален театър Стефан Македонски.

11:00 – Куклен спектакъл Хитрата лисанка

Представлението събира на едно място няколко български народни приказки с общ герой – хитрата Кума Лиса. Докато пътешества от приказка в приказка, Лисанка се забърква в какви ли не перипетии, от които се измъква, благодарение на острия си ум и непрестанния си стремеж към безгрижно мързелуване.

„Който хитрува, трябва да си пази опашката“. Дали Лисанка успява да опази своята?

Гледаме постановката в City Mark Art Center – Сити Марк Център за Изкуство с билети от тук.

11:00 – Концерт за бебоци

Специалните Концерти за бебоци са предназначени за най-малките – бебетата и децата до 3-годишна възраст.

Имаме възможност да направим може би първия истински музикален подарък на своето дете. В една много специална и уютна обстановка общуваме с бебетата на един по-различен език – този на прекрасната класическа музика. Усещаме красотата на балетното изкуство и общуваме с най-добрите детски музикални педагози. Заповядайте на чай и бебешка бисквитка в Софийска опера и балет.

11:30 – Куклен спектакъл Пипи Дългото чорапче

В Quartal Food Park образът на Пипи Дългото чорапче оживява с помощта на театрална къща Мариета и Марионета. Докато всички възрастни са възмутени, че Пипи живее сама във Вила Вилекула, малката героиня учи таблицата „за уморение” и разговаря с полицаите на „ти”. Защото винаги е „време за ваканция, а ваканция – това значи забавление“.

11:30 – Арт работилница с полимерна глина

Декорираме чаши с полимерна глина, а след това можем да си вземем и тениска или торбичка. Работилницата на Flo Art Center е подходящо както за възрастни, така и за деца между 6 и 12-годишна възраст. Заявяваме присъствието си на тел. 0896 863 636 или чрез съобщение в страницата.

18:30 – Куклен спектакъл Новите дрехи на царя

Едноименната приказка на Х. Кр. Андерсен гледаме тази събота в зала Елит на Общински културен институт Дом на културата Красно село. Класиката от чудния свят на автора е поднесена с чувство за хумор, с намигване към родителите и за забавление на децата. Всеки вижда истината такава, каквато я има в главата си. Билети взимаме на място, като за деца до 6 години са 2,50 лв., деца над 6 – 5 лв., а за възрастните цената е 8 лв.

Неделя – 05.02.2023

10:00 – Еднодневен семинар за тийнейджъри

Педагози с дългогодишен опит от екипа на Jagadamba предлагат поредица от 3 еднодневни семинара за личностно развитие в сферата на иновативните и алтернативни методи на преподаване и учене. Заниманието с тема Кой съм аз? е в Топлоцентрала на 5 февруари, когато всеки между 12 и 14 години има възможност да открие пътя към това да бъде успешен и щастлив човек, как отговорно се общува с околните, какво значи истинската отговорност, как ефективно да се справи с натиска на връстниците, кои са плюсовете и минусите на технологиите, а също и как да взима здравословни избори и да разрешава конфликти. Откриваме подробната програма на срещите тук, като не забравяме да се запишем предварително заради ограничението в броя на участниците.

11:00 – Театър за деца Джуджето Дългоноско

Във вълшебната приказка на сцената на Театър Възраждане главният герой Вилм е превърнат в уродливо джудже, след като се подиграва на неприятната външност на зла вещица. Режисьорката Бисерка Колевска умело ни разкрива как, преминавайки през страданията заради новата си външност и освобождавайки се от магията, Вилм се преражда не само външно, но и душевно.

11:00 – Куклен театър За граховото зърно и една принцеса

Без да иска, едно срамежливо и силно притеснено момиченце от публиката успява сериозно да обърка плановете на разказвача на приказки. Така се случва магията на театъра в Столичен куклен театър – Салон Янко Сакъзов.

11:00 – Мюзикъл за деца Златното петле

Златното петле е забавна приказка за хитрата лисица и добрия сив вълк, който всички мислят за лош. Вълкът трябва да отгледа Златното петле, излюпено от яйцето, което Лисицата е отмъкнала от двора на баба и дядо. Петлето нарича Вълка свой баща. За него той е най-добрият, най-умният и най-смелият, а никой досега не е обичал Вълка. Гледаме на сцената на Национален музикален театър Стефан Македонски.

11:00 – Куклен театър Трите прасенца

И тази приказка започва с „Имало едно време…“, защото никой не помни откъде точно идва историята, но въпреки това, тя се разказва и до днес. Елате в Столичен куклен театър – Салон Гурко и вижте забавните приключения на трите малки прасенца и големия лош вълк, които след много перипетии, все пак разбират, че приятелството е най-важно.

13:00 – Психодраматични групи за деца Аз мога

Психодраматичните групи са пространство, в което децата да се научат да изразяват себе си, да споделят своите трудности и своите емоционални преживявания. Заниманията учат малчуганите да влизат в различни роли, в които да отстояват своите граници и да спазват тези на другите, имат възможност да споделят и да разрешат свое затруднение, да открият способностите и уменията си. Срешите се провеждат в Трансформация – Ателие за психотерапия и психологическо консултиране в две възрастови групи: 13:00 часа за деца от 5 до 7 години; 15:00 за деца от 8 до 10.

15:00 – Рисуване за деца

Потапяме се в света на изкуството и творим шедьоври с децата мецу 5 и 14 години в ателието на Flo Art Center. Учим различни техники за рисуване с акрил и развиваме въображението си. Резервираме мястото си чрез лично съобщение или на тел. 0896 863 636.

18:30 – Куклен театър Зимен сън

Отправяме се към зала Елит на Общински културен институт Дом на културата Красно село за куклен спектакъл за деца над 4 години на театър Сириус. Наслаждаваме се на импресия от образи, звуци, кукли, светлини и сенки, разкриващи красотата на зимната приказка.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *