„Ножицата“ на Юлия Спиридонова с илюстрации от Дамян Дамянов

дек. 14, 22 • slider, КнигиNo CommentsRead More »

Обичаната българска писателка Юлия Спиридонова издава новата си книга Ножицата, която ни отвежда на вълнуващо пътешествие из дебрите на българската родова памет.

Вдъхновена от историята на рода на авторката, книгата обрисува пътя на една наглед обикновена семейна реликва – стоманена ножица, която става свидетел и пазител на събития, преопределили съдбата на България. Изданието включва повече от 50 акварелни илюстрации на талантливия художник Дамян Дамянов, които повеждат читателя по скритите улички на родовата памет.

Преди много години, още по времето на Османската империя, живеел българинът Хубан – потомък на дълъг род войнуци, който донесъл в родния си град Севлиево стоманена ножица. Нейната история и отговорът на въпроса как се е сдобил с нея откриваме в увлекателната история на писателката. С вековете ножицата преминала през ръцете на учители, духовници, художници, общественици и революционери и придобила способността да изрязва пътеки във времето, които се извиват, заплитат, завързват и разделят, докато стигнат до наши дни. Носеща истории за мигове на щастие, но и за предателства, раздори и позор, тя се озовава на бюрото на авторкара, която решава да я вгради в този необикновен разказ.

Ножицата отваря врата към пътешествие през вековете – от Древен Египет и Рим, през Ренесанса и Българското възраждане, а по пътя срещаме образите на фигури като Да Винчи, Колю Фичето и цар Борис III. Написана с дълбоко разбиране за човешката пророда, подходяща както за деца, така и за възрастни, историята открива пролуки във времето, за да припомни пътя на цяла една нация.

Tags: , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *