„Музико“ – музикален инструмент за незрящи и глухи деца

дек. 14, 22 • slider, МузикаNo CommentsRead More »

Музико е музикален инструмент с уникална архитектура, който преобразува звука в светлина, и е разработен приоритетно за незрящи и глухи деца. Проектът е така създаден, че да позволи на глухо и на сляпо дете да създават музика заедно чрез сетивата си в среда на равенство, в която няма значение дали някой има увреждане и какво е то.

Основната идея за инструмента е на визуалната артистка Полина Герасимова, която създава първия прототип преди две години като иновативен музикален инструмент за деца. По това време тя провежда уъркшопи с малчугани покрай изложбата си Изкуство с увреждания и открива, че прототипът може да бъде използван от всички. От тогава Музико цели да прескочи забавната част и да служи за обучение на деца в първите им крачки към музиката – какво е да свириш на пиано или барабани, какво е ритъм и как се създава мелодия.

Как се свири на Музико?

Всяко дете може да свири на пиано или барабани с минимални движения, създавайки ритъм. При незрящите децата това обичайно става с допир, докато при глухите деца водеща е вибрацията. Чрез инфрачервени сензори Музико засича движенията на ръцете, когато са поставени на съответното място. По този начин се генерира не просто вибрация, а едновременно звук и светлина. Незрящо дете може да чуе мелодията, която създава, а срещу него глухото дете вижда визуализацията на музиката в цвят и светлина. Тук виждаме как работи.

След създаване на първата демоверсия на инструмента са организирани две срещи в училища за деца с увредено зрение и слух и резултатите се оказват повече от добри. Музико предполага напълно интуитивен подход. Решението да бъде подменена вибрацията с ритмична светлина и съответен цвят е атрактивен и лесен начин за деца с увреден слух да се учат на ритъм и да свирят мелодии, запомняйки цветовите комбинации. След първите опити става ясно също, че липсата на натиск би дала възможност и на деца с нетолкова тежка форма на церебрална парализа, както и на деца в аутистичния спектър да използват Музико. Към инструмента има и специално разработен за него електронен метроном.

Tags: , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *