Програмата с хлапета през уикенда 19-20.11.

Начумереният ноември вече навява мирис на зима, но преди да са започнали да прехвърчат първите снежинки, попиваме пъстрата есенна атмосфера. Културният живот в столицата е също така шарен, както са и листата по дърветата – очаква ни богата селекция от детски постановки, нови книжки, с които да попълним библиотеката си, прожекции на детски филми, курсове и ателиета. Най-нетърпеливите дори могат още отсега да изработят първите коледни играчки. Къде и кога? Четете надолу.

Събота – 19.11.2022

11:00 – Театър за деца Алиса в страната на чудесата

Пиесата на театър Възраждане е драматизация по двете книги на Луис Карол с главен персонаж малкото момиченце на име Алиса. Следвайки говорещ бял заек, попада в непознат и напълно объркан свят, населен със странни човекоподобни същества, причудливи и фантастични персонажи: Чеширския котарак, Лудия шапкар, Туидълдъм и Туидълди, Хъмпти Дъмпти, Кралицата на сърцата. Водена от любопитството си и след безброй приключения и срещи с невероятните създания, тя най-накрая се събужда у дома.

Ако 11:00 часа в събота е рано за някои от малчуганите, могат да го посетят и малко по-късно – в 12:45.

11:00 – Мюзикъл за деца Законът на джунглата

Законът на джунглата по Книга за джунглата на Киплинг и музика на композитора Любомир Денев изгрява на сцената на Музикалния театър.

Вижте завладяващата история на Маугли в света на животните – метафора и за света на хората. Един музикален разказ за вечните теми като толерантността, приемането на другия и любовта, пресъздаден по неповторим начин от солистите, хора и оркестъра на Музикалния театър.

11:00 – Куклен спектакъл Принцесите и змеят

На сцената на Столичен куклен театър – салон Гурко гледаме историята за змея, който тръгнал да си търси съпруга. Той преминава през три царства и си тръгва разочарован от всяко от тях, докато най-после открива своята принцеса в четвъртото. Взима ли Змеят красавицата за жена – разбираме в представлението тази събота.

11:00 – Прожекция на Мармадюк

Да го кажем така – за първо посещение на хлапетата до 5 години в киносалон филмът е идеален, защото нито сюжетът е от тези, които изискват концентрация, нито анимацията блести с нещо новаторско. Слапстик комедията е въдицата, с която създателите на Мармадюк искат да уловят младата си аудитория и това се оказва изключително лесно, когато главният ти герой съществува буквално за да прави бели. Една от тях случайно е заснета с камера и се превръща във вайръл видео, което хвърля стопаните на Мармадюк в ужас и предизвиква един от най-прочутите треньори на четириноги да опита да превъзпита посредствено куче в образцов екземпляр. И това става, но не преди нашият герой да премине през няколко сериозни унижения и импровизирана терапевтична сесия с улична котка.

Ако все още не сте гледали Мармадюк, кино Влайкова тази събота в 11:00 е правилното място. Прожекции в други часове и кино салони, вижте тук.

11:00 – Куклен спектакъл Палечка

Гледаме малката и ефирна Палечка в света на необикновени художници, които рисуват магически картини и одухотворяват всяка линия. Куклите и героите се създават пред очите ни в този нестандартен прочит на класическата приказка, любима на поколения. А за тези, които няма възможност да се впуснат в магическия свят на Палечка в събота, могат да го посетят и в неделя отново в 11:00.

11:30 – Прожекция на Робинзон Крузо

В детската версия корабокрушенецът няма нужда да си измисля Петкан, защото островът, на който попада, гъмжи от приятели, водени от бъбривия папагал Мак.

След известни проблеми в комуникацията (за разлика от други подобни филми, животните тук не говорят човешки) животът на Робинзон Крузо става толкова по-забавен, колкото по-хипстърски израстват косата и брадата му в цвят огън. А когато две дребни диви котки идват да мътят идилията на острова, всички разбират каква животоспасяваща сила е приятелството – ето я и поуката за дребосъците в салона.

Гледаме един от любимите филми на всички малки приключенци в G-8 Cinema тази събота.

11:30 – Куклен спектакъл Една история с две мишки

Приятелството, отговорността и свободата сам да правиш своя избор – това са темите на тази пиеса. Никой не е беден, щом има приятели, а храната е важно нещо, но не и най-важното на света. Гледаме Една история с две мишки на сцената на Театър 199 Валентин Стойчев.

12:00 – Представяне на детската книга Ветман и неговите бионични животни

Отправяме се към зала Левентис на Националния прородонаучен музей при Бан, за да видим книжката на Ноел Фицпатрик Ветман и неговите бионични животни. Запознаваме се с Ветман, необикновен ветеринарен лекар с лечебни сили, и двете му приятелчета – Имоджен и Финдли. Чуваме откъси от историята, а след това децата имат възможност да нарисуват своето любимо животинче.

14:00 – Рисуване и създаване на картина

Класът на творческо пространство Досами цели да събуди творческия усет на малчуганите чрез история и рисуване. Работейки в група и под ръководството на преподавател художник, всеки участник може да развие своите умения, креативност и интерес в сферата на изобразителното изкуство. По време на часовете се засягат теми като: основни периоди от история на изкуството, светлосенки, перспектива, пропорции, рисуване на натюрморт, гипсови и геометрични форми, създаване на сюжет и още много други. Децата работят 2 часа в група от 8 до 15 души межди 8 и 14-годишна възраст, като участието става с предварително записване чрез лично съобщение на страницата на Досами.

Неделя – 20.11.2022

10:00 – Прожекция на Пепеляшка: Тайната на принца

Не се заблуждавайте, че с малката ви принцеса вече сте чели приказката за кристалната пантофка и с поредния филм по темата най-много да започне да ѝ доскучава.

Тази Пепеляшка е точно толкова сладка и романтична, колкото се надявате, но и неочаквано модерна с един остър обрат в историята: вместо да чака своя принц, госпожицата го спасява. На бляскавия бал тя се появява с три приятелчета мишлета, които ѝ помагат в изпитанието да разпознае, че на дансинга се върти двойник на принца, докато истинският е превърнат в мишок, и да развали магията над него. Всяко момиченце в залата ще заликува от музиката и емоциите, а ако искате вашето да порасне смело като тази Пепеляшка, а не само с подходящия номер обувки, с филмчето удряте джакпота.

Гледаме вълшебната любовна история на Пепеляшка в G-8 Cinema.

10:15 – Прожекция на Пътешественикът: С гласа на Петър Байков

За да спаси семейството си и жителите на своя град от предстояща война и разруха, Християн е принуден да избяга и да тръгне сам на дълго и осеяно с опасности пътешествие към тайнствено царство.

След като намира книга, която му показва пътя до там, той е решен да преодолее всяко препятствие, с което злия Аполион се опитва да го спре. По време на пътуването си, Християн преживява вълнуващо приключение, среща нови приятели, но и не по-малко врагове, които разкриват пред него един нов и неподозиран свят на вълшебства и тайни за това как може да намери спасение в мистериозното Царство.

В историята се потапяме в G-8 Cinema.

11:00 – Куклен спектакъл Хитрата лисанка

Представлението събира на едно място няколко български народни приказки с общ герой – хитрата Кума Лиса. Докато пътешества от приказка в приказка, Лисанка се забърква в какви ли не перипетии, от които се измъква, благодарение на острия си ум и непрестанния си стремеж към безгрижно мързелуване.

„Който хитрува, трябва да си пази опашката“. Дали Лисанка успява да опази своята?

Гледаме постановката с билети от тук.

11:00 – Театър за деца Приключенията на Лукчо

Пренасяме се в един друг свят, в който плодовете и зеленчуците приличат на нас хората, и ние, хората, много приличаме на плодовете и зеленчуците. Никак не се живее добре обаче във владенията на киселия принц Лимон и неговите подчинени – Графините Череша и Дон Домат.

Бащата на Лукчо е несправедливо осъден и хвърлен в тъмница до живот. Тогава Лукчо разбира в какъв объркан свят живее и се зарича да освободи всички порядъчни хора. Развръзката на историята гледаме на сцената на театър Възраждане.

11:00 – Куклен спектакъл За граховото зърно и една принцеса

Без да иска, едно срамежливо и силно притеснено момиченце от публиката успява сериозно да обърка плановете на разказвача на приказки. Виждаме как се случва магията на театъра на сцената на Столичен куклен театър – салон Гурко.

12:00 – Ден на отворените врати Родители с тийнейджъри

Всеки родител изпитва затрудение, когато малкото дете започне да навлиза в периода на половото съзряване. Важно е този етап да не бъде пренебрегван, а да се подходи към него информирано. Ето защо професионалисти в областта ни предлагат най-съвременните и подходящи съвети. Получаваме насоки за хигиената на подрастващите и всякакви други въпроси, които вълнуват родителите, а и тийнейджърите. Консултациите са напълно безплатни, но изискват предварително записване на тел. 0876 32 32 33.

16:30 – Модерен танц за деца със Силвия

Танците са един от най-добрите методи за изразходване на неизчерпаемото количество енергия на децата. Заниманията им помагат да развият редица положителни качества: стават по-пластични, изразяват себе си и владеят тялото си, подобряват чувстото си за концентрация, баланс, координация и гъвкавост, учат се да взаимодействат с пространството, да работят и творят в група, а и да се забавляват. Класовете на Силвия са подходящи за всички между 8 и 12 години и се провеждат в залата на танцово студио DanceFlow. Цената за индивидуално посещение е 12 лв., а може да си вземем и кара за 8 посещения срещу 72 лв. Обръщаме се към Силвия Тодорова за информация и записване на тел. 0896807691.

16:30 – Изработване на коледна играчка

В творческо ателие ТиСиАрт се учим как да си направим сами коледна играчка. Работилницата с ръководител Таня Стоянова е подходяща както за малки, така и за по-големи деца, и продължава около 2 часа. Създаваме малки бижута за украса на коледната елха срещу 25 лв.и се записваме предварително на тел. 0883 381 433 или на място в ателието.

18:30 – Куклен спектакъл Новите дрехи на царя

Едноименната приказка на Х. Кр. Андерсен гледаме тази неделя в зала Елит на Общински културен институт Дом на културата Красно село. Класиката от чудния свят на автора е поднесена с чувство за хумор, с намигване към родителите и за забавление на децата. Всеки вижда истината такава, каквато я има в главата си. Билети взимаме на място, като за деца до 6 години са 2,50 лв., деца над 6 – 5 лв., а за възрастните цената е 8 лв.

Tags: , , , , , , , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *