Дигитален диалектен интерактивен речник за деца

„Мамо, какво е межда? А какво е ат?“

Ако често чувате подобни въпроси от децата си и не знаете как да подходите със запознаването с българското диалектно богатство, то дигиталният интерактивен речник е чудесна изходна точка. Проектът представя за пръв път в България различен подход към опазването на местното културно наследство. Чрез интерактивни панели хлапетата могат лесно да открият дефинициите на редки и остарели думи, които се срещат в редица писмени източници, както и в ежедневната реч в определени региони. Усвояването на задължителната литература става значително по-лесно и вече нищо от речниковия запас на автори като Йовков и Вазов няма да остане тайна за любознателните малчугани.

Не само това – дигиталният речник им помага да обогатят собственото си изразяване в пряка връзка със заобикалящата ги културна среда. Думите са разделени в различни категории – понятия, бит, човешко тяло, животинско царство и т.н. След избор на определен термин, виждаме всички диалектни названия, както и информация за произхода им. В този ред на мисли речникът е подходящ дори за гимназисти и студенти.

Дигиталният диалектен интерактивен речник за деца е създаден от членове на екипа на един от най-важните научноизследователски центрове в България – Институтът за български език към БАН. Използвани са илюстрации от художничката Павлина Златева, както и фотографии от Националния етнографски музей, Фолклорния център в с. Чавдар и Историческия музей в град Панагюрище.

След като се запознаят със съдъжанието на речника, хлапетата могат да приложат знанията си в игра тип кръстословица, в която са предизвикани да открият диалектните синоними на познати думи.

Tags: , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *