Програмата с хлапета през уикенда: 29-30.01

За този уикенд сме приготвили селекция от литературни приключения и театрални представления, рисуване и музициране, а програмата е толкова плътна, че не ни очаква нито една минута скука. Обуваме дебелите ботуши, грабваме хлапетата за ръка и ги повеждаме на културно пътешествие из цяла София.

Събота – 29.01.2022

10:00 – Представяне на детската книжка Нощни приключения

Впускаме се в нощни приключения с новата книжка на Ирина Илиева с прекрасни илюстрации от Деси Найденова. Историята учи малките читатели за смелостта, приятелството и любопитството, а скоро можем да поръчаме и персонализиран вариант: в главен герой се превръща собственото ни дете. Книжката помага на малчуганите да се чувстват спокойни през първите си нощи, прекарани в собствено легло или стая. Представянето се провежда в  НБУ в ЦЕНТЪРа, както и онлайн тук.

10:00 – Читателски клуб Най-Малките Лисичета

FOX book café ежеседмично организират интерактивни четения на книги за най-малките. Книгите са съобразени с възрастта на слушателите и се стремят да култивират любознателност в участниците, а събитията се специално пригодени да подпомагат развитието на детския мозък. Единичното посещение е на стойност 15 лева, а записването става тук с коментар под публикацията.

11:00 – Четене за пораснали лисичета

От 11:00 пък на литературнен клуб могат да заповядат хлапетата между 3 и 6 години. Записваме се с коментар под публикацията тук.

11:00 – Куклен театър За граховото зърно и една принцеса

Приказката на Ханс Кристиан Андерсен оживява на сцената на Столичен куклен театър (салон Янко Сакъзов 19). Може би си мислим, че добре познаваме сюжета на Принцесата и граховото зърно, но оставаме изнадани от тази креативна интерпретация. Билетите ни очакват тук.

11:00 – Куклен театър Красавицата и звяра

Тази постановка на Столичен Куклен Театър е най-вече за красотата отвъд външността. Всички знаем историята: красивата и умна Бел попада в замъка на страшен Звяр. Без да подозира, че той всъщност е омагьосан принц, тя открива истинската любов. Купуваме билети за тази красива и романтична история тук.

11:00 – Куклен спектакъл Барон Мюнхаузен

Носителят на награда ИКАР за най-добро куклено представление Барон Мюнхаузен гостува в клуб Joy Station тази събота. Щурият Барон и неговите невероятни истории вдъхват надежда на едно малко момиченце, изпаднало в безизходна ситуация. Фантазираме заедно с героите и се потапяме в свят на приключения с билети, закупени от тук.

11:00 – Театър за деца Чудеса от прежда

Театър Пътешественик представя една чудна приказка, изплетена от прежда. Следваме нишката на сюжета и попадаме в далечно кралство, където любопитната принцеса се озовава заключена сама на тавана. Дали ще устои на изкушението да се разрови сред опасните предмети, скрити там?

Представлението се играе в Театър Ателие 313 а с билети се сдобиваме тук.

11:00 и 12:30 – Театър за деца Макс и Мориц

Комичните дяволити Макс и Мориц пристигат на сцената на Театър Възраждане. Техните белѝ обаче оставят и поука – всичко трябва да се прави с мярка, особено пък пакостите. Бързаме да си вземем билети тук, тъй като местата са ограничени, а ако не смогнем за 11:00, постановката се играе и в 12:30.

11:30 – Куклен театър Червената шапчица

Тази неделя в Театър 199 Валентин Стойчев голямата Червена шапчица се впуска в лудешко надбягване с Вълка. Приказката на Шарл Перо, пречупена през гледната точка на Румен Гаванозов и Мила Коларова, се превръща от невинна история в трилър с неочакван край, а добре познатият сюжет ни замисля за проблема за общуването между възрастни и деца. Билети купуваме на касите на театъра.

18:30 – Куклен театър Жабокът, който не искаше да става принц

Театър Сириус ни очаква в Общински културен институт Дом на културата Красно село с история за жабок, който, противно на очакваното, не иска да промени живота си. Билети се купуват в събота и неделя, половин час преди започване на представлението и са на цена от 2,40 лв. за възрастни, а децата до 7 години влизат безплатно.

Неделя – 30.01.2022

10:30 – Рисуване с пръсти за деца от 1 до 3 г.

Малките ръчички, все още неспособни на хванат молива добре, се развихрят в изкуството на рисуването с пръсти. По този децата развиват фината си моторика, координацията си и способността си да разпознават цветовете. Изразявайки емоциите си чрез картини, те обогатяват въображението си и откриват нови начини на общуване.

Участието в работилничката на Flo Art Center струва 17 лева, платени по банков път, а всички необходими материали са включени. Тъй като местата са ограничени, добре е да се запишем предварително на телефон 0896 863 636 или чрез заявка на страницата на събитието във Фейсбук.

11:00 – Сапунено шоу с Коле Китанов

Съществуват ли квадратни сапунени мехури? Не само, че да, но на сцената на City Mark Art Center ще видим и балони с дим, с огън и с други балони в тях, а за финал – мехур, уловил във вътрешността си цял човек. Децата се превръщат не само в свидетели на това зрелище, но и в активни участници чрез игри, номера и състезания. Билети купуваме тук.

11:00 – Музикална работилничка

Каква магична техника на дишане използват истинските певци? Как се композират авторски мелодии?

Докато ние тичаме по задачи или отдъхваме с приятели, малките музиканти усвояват тънкостите на занаята под надзора на опитен вокален педагог в My Music Center. Развихряйки въображението си, те научават повече за различните изпълнители, сценичното поведение и ритъма. Занятията се провеждат на две групи – за деца от 3 до 6 години и от 7 до 10. Билетът за участие на стойност 35 лева включва два часа образователни музикални игри, вода или сок и сезонен плод. Записваме се тук.

11:00 – Куклен театър Котаракът в чизми

Столичен Куклен Театър ни кани да станем част от една приказка на повече от 300 години. Кукленият спектакъл се придържа към добре познатия ни сюжет, а драматизацията е дело на Теодора Попова. Бързаме да си вземем билети тук.

11:00 – Театър за деца Ние, врабчетата

Детският спектакъл на Младежки театър Николай Бинев ни припомня историите на обичаните врабчови герои от книгата на Йордан Радичков. Богатата му галерия от характери и типажи ни учи, че хората също са ято, дори рядко да се сещат да разперят криле. Билетите ни очакват тук.

11:00 – Куклен театър Храбрият шивач и работилница за изработване на меки кукли

Тази неделя в Grand Hotel Sofia си Представлението се състои на втория етаж на хотела, в зала София.

Гледаме постановката с билет от 15 лева, а на входа получаваме топла напитка за нас и сок и лакомство за децата. Резервираме своето място на телефон 02 811 0 830. След театъра от 12:00 се провежда работилница за изработване на меки кукли. Таксата за участие е 10 лева и се плаща на място.

11:00 и 12:30 – Куклен театър Въздушната принцеса

Заради прокобата на зла вещица кралската дъщеря е обречена постоянно да лети, вместо да стъпва по земята. Освен лекокрила, тя е и леконравна – не умее да усеща състрадание към чуждото нещастие и не може да изпитва чувства. Единственото място, в което принцесата е различна и „здраво стъпила на земята“, е езерото, в което обича да плува.

Домът на спектакъла този уикенд е Театър Възраждане. Ако не смогнем за представлението от 11:00, имаме и втори шанс – в 12:30. Билети купуваме тук.

11:30 – Куклен театър Рибарят и златната рибка

Планираме един вълнуващ ден в лунапарк Боби и Кели – Патиланци, возим се на атракционите, гледаме театър и похапваме. Входът за парка е 28 лева, при което представлението е безплатно, а ако желаем да се насладим единствено на спектакъла, билетите се купуват на място на цена 5 лева. Този уикенд гледаме Рибарят и златната рибка – моноспектакъл на Димитър Тодоров.

11:30 – Театър за деца Малката кибритопродавачка

Зимата вече чука на вратата, а ние търсим да се стоплим в Театър 199 Валентин Стойчев с една много позната история. Обичаната приказка на Андерсен отново ни усмихва и просълзява, напомняйки ни за стойността на надеждата, и заедно с последната клечка кибрит в душите ни припламва пламъче на доброта и съпричастност. Билети намираме на касата на театъра.

20:00 – Куклен театър Ламята от улица Войтешка

Ателие 313 ни представя детски спектакъл на Добромила Димитрова от специалност Режисура за куклен театър в НАТФИЗ Кръстьо Сарафов. Представлението е подходящо за деца над 7 години, а с билети се сдобиваме тук.

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *