Анимационните филми, които никога няма да забравим

Времената се менят – хлапетата вече си набавят дневната доза забавление от YouTube, с лекота скролват из Netflix и утоляват жаждата си за анимации по-скоро от интернет. Макар и вече да е малко вероятно да чуем звука на превъртащата се лента във видеото, ние все още помним аромата на видеотеките, щракването при отваряне на пластмасовите обложки и ръчно надписаните етикети върху касетките с филми, записани от телевизията.

Припомняме ви десет анимационни филма, които някога се въртяха всеки ден на екраните на малките ни изтумбени телевизори.

1. Земята преди време (1988 г.)

Преди интерпретацията на Дон Блут динозаврите пазеха имиджа на страшни зверове, запечатан още в Дисниевата Фантазия. В Земята преди време малките ни динозавърски приятели са представени като симпатични протагонисти, носещи разпознаваеми човешки качества. Едва ли се намира някой, който да не е плакал на сцената, в която майката на Малката стъпчица умира. Заедно с впечатляващите пейзажи от праисторическото лице на Земята и невероятно живата анимация този филм остава една от детските класики на миналия век.

2. Ние се завърнахме. Историята на един динозавър (1993 г.)

Ако детето ви е почитател на динозаврите, но вече знае Земята преди време наизуст, можете да му предложите още един анимационен филм за тези отдавна изчезнали влечуги. В Ние се завърнахме група динозаври са отвлечени от добър учен, който ги дарява с разум и доброта. Веселата компания се озовава в съвременен Ню Йорк, а миловидният тиранозавър Рекс се сприятелява с малко човешко момче. Добрият учен обаче има зъл брат, който има други планове за праисторическите животни и финалът на филма помага на малките зрители да научат ценни уроци за приятелството.

3. Американска приказка (1986 г.)

Смаляваме се и се шмугваме в света на мишките в тази всъщност доста човешка история. Заедно с малкия мишок Файвъл заминаваме за Америка – земята на всички мечти, за която се носи мълвата, че е свободна от присъствието на котки. Реалността обаче се оказва съвсем различна и сега Файвъл е разделен от родителите си и трябва да се научи да се справя с опасностите с помощта на новите си приятели. Ако филмчето се хареса на малчуганите, добър избор за зарибените е и неговата втора част – Американска приказка 2: Файвъл отива на запад.

4. Цар лъв (1994 г.)

От мишки минаваме към котки… по-точно големи котки. Цар лъв е филм, посветен на честта, смелостта и завръщането у дома и завладява сърцата ни още от 1994-та. Запомнящите се песни и персонажи гарантирано ще приковат хлапетата към телевизорите, а редуването на драматични моменти с комични ситуации създава динамичен и грабващ сюжет. Филмът до ден днешен се радва на голяма популярност, особено след излизането на новия римейк. Все пак класиката си е класика, а анимационните типажи са толкова изразителни, че се улавяме как плачем, вълнуваме се и се смеем заедно с тях.

5. Балто (1995 г.)

Впускаме се в приключението с Балто, полувълк, който живее в малко градче в Аляска. Смесеното потекло на кучето го превръща в аутсейдер, но когато едно малко дете има нужда от помощта му, Балто и необичайната му дружина веднага се отзовават. Филмът, направен с истинска обич към най-добрия приятел на човека, е изпълнен с напрегнати моменти, но също така поставя въпроса за принадлежността и приемането на различните от нас.  

6. Спирит (2002 г.)

Откриваме пътя към свободата в тази анимация, фокусирана върху съдбата на дивия кон Спирит. Една нощ любопитният жребец е уловен и отделен от стадото си. Колкото и похитителите му да се опитват да го опитомят обаче, не успяват да пречупят свободолюбивия му дух. В тази история животните не говорят, но няма и нужда – езика на движенията и погледите им казват много повече, отколкото думите биха могли да изразят.

7. Принцеса Анастасия (1997 г.)

Принцеса Анастасия ни пренася в студения Санкт Петербург, където младо момиче с амнезия, току-що излязло от сиропиталище, се опитва да се справи в неприветливия политически и социален климат. Това, което тя не подозира, е, че всъщност е изгубената наследница на злощастната царска фамилия Романови. Когато се запознава с изпечения измамник Димитри и неговия съдружник Влад, Анастасия е готова на всичко, за да припечели малко пари и да замине някъде далеч. Мъжете, замислили план за бърза печалба, ненадейно ѝ предлагат да се представи за изчезналата принцеса пред опечалената ѝ баба. Нито един от тримата обаче не предполага, че неволно са разкрили истината.

Тази завладяваща история е изпълнена с неочаквани обрати и харизматични злодеи, а мистерията на изчезването на принцесата се сдобива с щастлив край.

8. Пътят към Ел Дорадо (2000 г.)

Като заговорихме за измамници, няма как да пропуснем Мигел и Тулио – неразбиваемо дуо, което, мамейки на зарове, случайно се сдобива с карта към легендарния град Ел Дорадо. Веднъж пристигнали там след серия от недоразумения местните жители решават, че двамата герои са всъщност богове и ги обсипват с дарове. Тази грешка обаче се оказва нож с две остриета и скоро Мигел и Тулио започват да планират да напуснат това привидно райско кътче…

Филмът е направен с добро чувство за хумор, а постепенната градация на напрежението държи зрителите на ръба на стола до самия край. Това, което знаем със сигурност, е, че очарователните персонажи печелят симпатиите на всекиго.

9. Омагьосаният император (2000 г.)

Егоцентричният император Кузко се озовава в доста неприятна ситуация – оказва се превърнат в лама, принуден е да разчита на помощта на селянина Пача, когото не може да понася, а по петите му е злата магьосница Изма. Отличим с комедията си и остроумните си диалози и гегове, Омагьосаният император все още разсмива малки и големи, а динамичното дуо на Изма и Кронк ги превръща в едни от най-забавните антагонисти в историята на анимационното кино.

10. Шрек (2001 г.)

Шрек несъмнено е един от най-емблематичните образи, създавани някога в света на анимацията. Любимото ни чудовище не иска нищо повече от това да прекарва дните си в блаженото спокойствие на блатото си. Ежедневието му обаче е ненадейно прекъснато от стотици приказни герои, които една вечер се оказват на прага му. Шрек решава да потърси справедливост в двореца на жестокия (но не твърде висок) лорд Фаркуод в компанията на едно говорещо и, честно казано, доста досадно магаре.

Анимационната комедия е единствена по рода си, благодарение на необичайния си сюжет. Представите ни за красивото и грозното са преобърнати и откриваме, че това, което е от значение, се крие вътре в нас.

Tags: , , , , , , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *