Програмата с хлапета през уикенда: 09-10.10

Тази седмица уикенд програмата ни изобилства от театър. Специално за вас сме селектирали детски постановки и работилници, които да уплътнят свободното ви време за една разтоварваща почивка от делниците, прекарана в забавления за малки и големи.

Събота – 09.10.2021

11:00 – Театър за деца Малката нула

Детският спектакъл е базиран върху едноименната приказка на Джани Родари и започва в 11:00 в Столичен Куклен Театър на бул. Янко Сакъзов. Главният персонаж е Нулата, която, опитвайки се да открие мястото си сред цифрите от 1 до 9, преминава през съвсем човешки конфликти и емоции. Представлението въвежда децата в проблематиката на йерархията и себестойността по един забавен и достъпен начин под музикален съпровод, изпълнен на живо. Билети намираме на касите на кукления театър или онлайн тук.

11:00 – Театър за деца Приключенията на Лукчо

Друга постановка по Джани Родари се играе междувременно в театър Възраждане, но този път героите са не числа, а зеленчуци и плодове. Любимата на няколко поколения повест оживява на сцената и малки и големи с вълнение съпреживяват приключенията на Лукчо и приятелите му. Билети купуваме тук.

11:00 – Работилници за деца и родители на тема Кристо и Жан-Клод

Продължават ежеседмичните работилници за деца и родители, посветени на творчеството на Кристо и Жан-Клод. Този път събитието е с въодушевяващото заглавие Хайде да опаковаме и се провежда в Гьоте институт. Работилницата е част от културно-образователната програма Гледане с разбиране и е третата от серията уъркшопи, в които деца и родители се учат да разбират, интерпретират и създават собствени архитектурни обекти. Записването става предварително на имейл адрес arch_for_children@abv.bg, а работилниците са напълно безплатни.

11:00 – Куклен театър Не си търси белята

Поглеждаме през микроскопа на въображението към миниатюрния свят на насекомите. Малкото паяче Пипо се впуска в търсене на приятели в детската постановка на Държавен куклен театър Пловдив и заедно с него и другите забавни герои прекарваме един усмихнат съботен предиобед. Мястото е клуб Joy Station, а билети намираме тук.

11:30 – Да направим заедно театър на сенките

Център за интелектуално и емоционално развитие Менталика учат малчуганите на една от най-древните форми на куклен театър в Творителница за театър на сенките. Хлапетата на възраст между 6 и 10 години сами изработват кутия и хартиени кукли и впрягат въображението си, забавлявайки се извън дигиталния свят. Цената на работилницата е 30 лева с предварително записване на телефон 087 993 2798 или на имейл адрес mentalika.lozenets@gmail.com.

13:30 – Театър за деца Човекът, който хвана царя за носа

В детската постановка по приказката на Джани Родари хитрият Джованино Денгуба се преборва с великани, змейове и самия господар на царството. Дали ще успее да надхитри царя и да спечели щедрата награда разбираме в Парк-театър Борисова градина, а билети си купуваме от мрежата на Eventim.

15:00 – Кулинарна работилница за деца

Детски център Къщата на Мая и кулинарна школа за деца Малкият Готвач са подготвили една апетитна съботна работилница за всяко хлапе, което иска да поеме готвенето в свои ръце. Започваме с ябълков пай, мерим продукти, режем ябълки и трошим орехи, а за финал приготвяме вкусен есенен шейк. Цената с предварително записване на malkiat.gotvach@gmail.com или телефон 0887 68 68 59 е 25 лева, като включва всички необходими продукти, престилки и дори готварски шапки.

18:30 – Куклен театър Сапунен свят

Общински културен институт Дом на културата Красно село ни кани на забавен образователен спектакъл, който с музика и песни учи малчуганите как да се предпазват от болестите. Билети купуваме тук.

Неделя – 10.10.2021

11:00 – Приказки с подводни герои

Превръщаме се в подводни изследователи, докато учим и се забавляваме в детски образователен център Слънчеви Приказки. Там с помощта на Английски за мъници и Надислава Младенова усвояваме английския чрез жестови игри и разкази за подводни герои. Научаваме повече подробности и се записваме на телефон 0898407119.

11:00 – Куклен театър Котаракът в чизми

Столичен Куклен Театър ни кани да станем част от една приказка на повече от 300 години. Кукленият спектакъл се придържа към добре познатия ни сюжет, а драматизацията е дело на Теодора Попова. Бързаме да си вземем билети тук.

11:00 – Куклен театър Мишлето и арт работилница за изработване на меки кукли

Ежеседмичното събитие на Grand Hotel Sofia този път ни поднася весела театрална приказка по книжката с картинки на Владимир Сутеев Мишлето. Гледаме постановката с билет от 15 лева, а на входа получаваме топла напитка за нас и сок и лакомство за децата.

След театъра от 12:00 се провежда работилница за изработване на меки кукли. Таксата за участие е 10 лева и се плаща на място.

11:00 – Куклен театър Аладин и вълшебната лампа

Друга постановка на Столичен Куклен Театър гледаме на бул. Янко Сакъзов 19. Авторският спектакъл Димитър Тодоров е адаптация на едноименната приказка от Хиляда и една нощ, но в неговата версия историята е разказана не от Шехеразада, а от самия дух от лампата. Докато слушаме историята му, ние се потапяме в екзотична атмосфера и се вълнуваме заедно с него. Блети си купуваме тук.

11:00 – Дърворезба за начинаещи

Под надзора на опитния майстор в изработката на архитектурни макети Борис Калайджиев тази неделя овладяваме занаята на дърворезбата. Курсът в ателието на Багра е подходящ за деца над пет години и не се изисква никакъв предходен опит. Дори никога досега да не сме докосвали дърводелски инструменти, за два часа успяваме да изработим собствена триизмерна пластика. Записваме се на имейл адрес bagra.tvorec@gmail.com, телефон 0898 914 815 или на лично съобщение на фейсбук страницата. Цената е 65 лева за възрастен и 60 лева за дете.

11:00 – Театър за деца Ние, врабчетата

Детският спектакъл на Младежки театър Николай Бинев ни припомня историите на обичаните врабчови герои от книгата на Йордан Радичков. Богатата му галерия от характери и типажи ни учи, че хората също са ято, дори рядко да се сещат да разперят криле. Билетите ни очакват тук.

11:30 – Театър за деца и възрастни Светулки

Постановката на Театър 199 Валентин Стойчев, номинирана за награда Икар за най-добър куклен спектакъл през 2018 година, е подходяща както за деца, така и за възрастни. Четирима добри приятели си припомнят детските си години и неусетно самите те започват да се превръщат в деца – точно както преди започват да се надлъгват, надхитряват и забавляват. Постепено светът около тях също се променя и всичко става възможно. Билети за това магическо изживяване купуваме в мрежата на Eventim.

12:30 – Театър за деца Макс и Мориц

Комичните дяволити Макс и Мориц пристигат на сцената на Театър Възраждане. Техните белѝ обаче оставят и поука – всичко трябва да се прави с мярка, особено пък пакостите. Бързаме да си вземем билети тук, тъй като местата са ограничени.

13:30 – Театър за деца Човекът, който хвана царя за носа

Билети за неделното представление намираме тук.

18:30 – Театър за деца Отвъд стената

Отвъд стената е представление, което стопява бариерата межу хората и разрушава стената пред истинското, откровено общуване. Спектакълът е предназначен както за чуващи, така и за глухи деца, а самите актриси Юлия Коларова и Росица Караджова също се различават една от друга по този признак.

Тази особеност обаче не е пречка, а напротив. С езика на жеста, думите и кукления театър представлението въвлича всички малки зрители в забавно приключение, което демонстрира колко е лесно да комуникираме помежду си.

Събитието се провежда в зала Елит в Общински културен институт Дом на културата Красно село, а билети си купуваме на касата.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *