Програмата с хлапета през уикенда: 02-03.10

Макар и да застудява, заедно с дъжда се сипят и вълнуващите събития, които да споделим с децата си през почивните дни. Продължаваме с нашата ежеседмична рубрика, в която предлагаме прожекции, представления и работилници за деца през уикенда.

Събота – 02.10.2021

09:30 – Диви съботи през октомври

Този октомври всяка събота в 9:30 ч. потегляме на диво приключение от ул. Московска, при паметника Левски към дълбините на горите на Витоша. Изискванията са прости – да сме на възраст между 7 и 11 години и да таим в себе си любов към дивата природа. Дивите съботи са изпълнени с разнообразни занимания. Заедно с екипа на Горско училище Мъхеста брада играем игри, изпълняваме мисии, изследваме бърлогите на животните и практикуваме горско къпане, което далеч не е свързано с вода, а е японски метод на потапяне в горската атмосфера.

Цената е 55 лв на ден и включва планинска застраховка, планински водач и придружаващ екип от хора с богат опит в работата с деца на открито. Записваме се на имейл адрес divroshkov@gmail.com, след което получаваме по-подробна информация за организацията на пътуването.

10:00 и 11:00 – Европейски дни на птиците в Южен парк

Отбелязваме Европейските дни на птиците със специални орнитологични обиколки за малчугани в Южен парк. Разходките започват в 10:00 и 11:00 от мястото, на което доскоро се намираше статуята на синигера, в момента прибрана за реставрация, и се разпростират из целия парк. С помощта на опитен водач орнитолог хлапетата научават интересни факти за живота на птиците и с бинокъл в ръка се опитват да зърнат и да опознаят местните пернати обитатели.

За да се включим, е необходимо да се запишем тук.

11:00 – Куклен театър Рибарят и златната рибка

Кукленият спектакъл на Димитър Тодоров е носител на множество награди в Русия и България, а тази събота имаме шанса да го гледаме в клуб Joy Station. Добре познатата ни приказка е подредена във весели рими и обещава да грабне интереса на малките зрители със симпатични марионетки и поучителен финал. Билети купуваме на място или тук.

11:00 – Работилница за деца на тема Кристо и Жан-Клод

Тази седмица детската работилница на тема Триумфалната арка запознава хлапетата между 6 и 12 годни с творчеството на знаменитите модерни художници Кристо и Жан-Клод в SofiaLab от 11:00 до 13:00. Работилницата е част от културно-образователната програма Гледане с разбиране и е втората от серията уъркшопи, в които деца и родители се учат да разбират, интерпретират и създават собствени архитектурни обекти. Записването става предварително на имейл адрес arch_for_children@abv.bg, а работилниците са напълно безплатни.

11:00 – Сапунено шоу с Коле Китанов

Съществуват ли квадратни сапунени мехури? Не само, че да, но на сцената на Сити Марк Център за Изкуство ще видим и балони с дим, с огън и с други балони в тях, а за финал – мехур, уловил във вътрешността си цял човек. Децата се превръщат не само в свидетели на това зрелище, но и в активни участници чрез игри, номера и състезания. Билети купуваме тук.

11:00 – Като на игра – Форум театър за ученици от 1-ви до 3-ти клас

Форум театърът се състои от две части: в първата се изиграва ситуация на конфликт, а във втората самата публика влиза в ролята на разрешител на проблема. Като на игра пренася зрителите в училище, където едно момче не съумява да покаже симпатиите си към своя съученичка, в резултат на което се отнася грубо с нея. Тази история по истински случай помага на родителите да разберат по-добре неизяснените емоции на децата си, а на малчуганите – да се разпознаят и едновременно с това да се забавляват, учейки се да разнищват конфликти.

Форум спектакълът е режисиран от Екатерина Казакова и се провежда в читалище Елин Пелин – Мусагеница 2016.

11:00 – Рисуване за деца на картина и текстилна раница

Kanava.BG предлагат един незабравим уикенд за всички креативни деца на минимум 7 години. Курсът включва създаване на две картини с акрилни бои върху платно и рисуване върху памучна чанта. Цената е 25 лева на дете, като в нея са включени всички нужни художествени материали, комплект за „Добре дошли“ и безалкохолна напитка по избор. Билети си купуваме тук, а събитието се провежда в Канава Арт Студио.

11:00 – Уъркшоп Как да си направим къща за кукли или кукла за театър

Заедно със сценографа Антония Новачкова децата творят, учат и се забавляват. В рамките на Арт маратон на свободните духом се докосваме до кукленото изкуство, като изработваме собствена кукла за театър или къща за кукли. Въпреки че Тони не обещава дрехите на малките начинаещи сценографи да останат чисти, гарантира страхотно прекарване на съботата. Цената за дете до 7 години и неговия родител е 15 лева и намираме билетите тук.

12:30 – Синбад и съкровището на седемте кралства

Заедно със смелия пиратски капитан Синбад се впускаме в шеметно приключение през седемте кралства, изпълнено с опасности, мистерии и предизвикателства. Театър Възраждане ни кани да се присъедим към екипажа на тази вълнуваща история с щастлив край, режисирана от Христо Ботев Станчев. Билети за представлението купуваме тук.

16:00 – Динозавърска работилница

Завръщаме се в епохата на динозаврите, докато творим вдъхновено с подръчни материали в Динозавърската работилница на Ателие HB. Всяко дете създава свой собствен праисторически приятел от 16:00 до 18:00 и в двата почивни дни тази седмица, а цената за участие е 25 лева.

Неделя – 03.10.2021

11:00 – Куклен театър Принцесите и Змеят

Столичен куклен театър ни забавлява тази неделя с куклената постановка на Кирякос Аргиропулос Принцесите и змеят. Може ли чудовище да спечели любовта на една принцеса? Придружаваме самотният змей в търсенето му на жена през четирите царства, където той се сблъсква с всевъзможни трудности и разочарования. Дали накрая ще срещне истинската любов? Разбираме отговора, ако си купим билет от касите на театъра или онлайн.

11:00 – Дива симфония

Литературната сензация Дан Браун дебютира като композитор със своята Дива симфония – грандиозно класическо произведение, в което родители и деца проследяват пътя на главния персонаж Маестро Маус през цялата човешка история и срещите му с представители на музикалния и животинския свят. Симфонията запознава децата със света на класиката и ги вдъхновява да откриват красотата на музиката навсякъде около себе си. Билети за събитието намираме тук, а мястото на провеждане е зала България.

11:00 – Приказки НЕ по телефона

Събитието се провежда под надслова И родителят е човек! и е предвидено да забавлява хлапетата, като през това време родителите им се отдаваят на заслужена почивка в съседния салон на Theatro. Докато възрастните се наслаждават на чаша кафе, децата слушат приказки и откъси от любимите си детски книги, прочетени от актрисите Деляна Хаджиянкова, Линда Русева и Искра Ангелова, а накрая най-любознателният слушател печели специална литературна награда. Билети купуваме в мрежата на Eventim.

13:00 – Щипалката и вещицата

За малките и големи почитатели на японската анимация и на студио Гибли, кино-литературният фестивал CineLibri е подготвил страхотна изненада – по сценарий на Хаяо Миядзаки и режисиран от Горо Миядзаки, Щипалката и вещицата ни пренася в призрачния свят на Ая. Момиченцето, осиновено от вещицата Бела Яга, заживява в призрачната ѝ къща, изпълнена с тайни и мистерии, и започва да се учи да прави магии. Впускаме се в едно вълшебно приключение от 13:00 в кино Влайкова, а билети си взимаме тук.

13:30 – Тримата братя и златната ябълка

В Парк-театър Борисова градина отново прозвучават детски възгласи тази неделя с представлението на Пламен Глогов, базирано върху едноименната народна приказка. Заедно с талантливият актьорски състав съпреживяваме приключенията на братята и започваме да вярваме в чудеса. С билети се сдобиваме от мрежата на Eventim.

16:00 – Динозавърска работилница

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *