Десет детски книги с красиви илюстрации, които си заслужава да имаме

„Ама тя няма картинки!“

Тези думи са способни да прекратят всякаква дискусия върху стойността на една книга, колкото и интересна всъщност да е тя. Всъщност обаче илюстрациите понякога не само съпътстват съдържанието на приказката, а и го допълват и тази симбиоза между картина и думи, този мост към въображението, е нужен за цялостното преживяване на читателя.

За всички малки и големи ценители на хубавите илюстрации сме подбрали десет книги, които имат висока художествена стойност. Независимо от специфичното предпочитание на малките читатели, в нашата селекция може да намерите нещо подходящо за всекиго.

Поредицата за Хари Потър от Дж. К. Роулинг, издателство Егмонт

Едва ли има дете, което не си е мечтало някога да получи писмо от Хогуъртс. Магията става реалност с луксозното издание на култовата поредица от издателство Егмонт, а мечтателните акварелни илюстрации от Джим Кей ни вкарват директно в приключенията на Хари и приятелите му.

Ян Бибиян от Елин Пелин, издателство Артлайн Студиос

Илюстрациите на Дияна Нанева в юбилейното издание на Ян Бибиян преобръщат представата ни за този добре познат детски роман. Стилизираните персонажи и кукероподобните чудовища се обръщат едновременно и към традицията, и към модерното. Улавяме се как докато четем на глас някоя глава на детето си, потъваме в картините, завладени от динамиката им.

Един Американец в Париж от Дорис Айзенбургер, издателство ЕМАС

Перфектна за ценителите на хубавата музика, Един Американец в Париж превръща произведението на Джордж Гершуин в образи и думи. Илюстрациите от Дорис Айзебургер кипят от живот, докато проследяваме разходката на един композитор из центъра на Париж. Книгата е придружена с диск с едноименната композиция и предоставя възможност да възпитаме у децата си както музикална грамотност, така и отношение към изобразителното изкуство.

Диана с главата надолу от Калина Мухова, издателство Точица

Няма съмнение, че  илюстрацията се преплита със словото най-красноречиво в комикса. Диана с главата надолу разказва историята на момиче, което се сблъсква с красотата и магията на природата. Този графичен роман ни предоставя както симпатични типажи и изпипани до последния детайл сцени, така и сериозни теми, свързани с екологията и опазването на околната среда, предоставени по достъпен и забавен начин.

Индийски приказки и Френски приказки, издателство Миранда

Независимо на каква възраст сме, почти всеки от нас някога е разгръщал старо опърпано издание на Индийски или Френски приказки. Индийски приказки ни омайват с изключителните илюстрации на италианския художник Серджо Ридзато и ни доближават до един екзотичен източен свят, който е до голяма степен непознат на децата, а илюстрациите на Сантен във Френски приказки съживяват незабравимите класически истории като Пепеляшка, Малечко-Палечко, Магарешката кожа и много други.

Пиратска яхния от Нийл Геймън, издателство Артлайн Студиос

С това забавно приключение в стихотворна форма Нийл Геймън отново си партнира с илюстратора Крис Ридъл, чиито рисунки съпътстват и други книги на британския автор – Спящата и вретеното и Од и ледените великани. Специфичният стил на Ридъл не може да бъде сбъркан, а книжката, подходяща за по-малките фенове на бандитите от седемте морета, е изпълнена със смешни и абсурдни ситуации.

Фантастичната книга на динозаврите – наръчник за опитни пазители от Федерика Магрин, издателство Дакелче

Издателство Дакелче превръщат енциклопедиите от сухи справочници в истински празник за любознателните – всяка следваща книга, издадена от тях, е пълна с вълнуващи илюстрации и разнообразни теми – от тайните на бариерния риф, през морските дебри и историята на света, чак до невероятния свят на пчелите. Тази година ни радват с ново попълнение към колекцията ни от нестандартни научнопопулярни книги – Фантастичната книга на динозаврите, която ще накара малки и големи да се почувстват като истински динозавърски укротители. Милите физиономии на праисторическите влечуги, уловени от унгарската художничка Ана Ланг, биха накарали всекиго да се усмихне и да помечтае да си дресира динозавър.

Снежната царица от Ханс Кристиан Андерсен, издателство Лабиринт

Илюстрациите към тази така добре позната приказка ни изумяват с детайлните си текстури, а всеки нов поглед върху разгърнатите върху цял лист картини ни предоставя нови открития – тук шивашки метър, подаващ се от затворено чекмедже, там мишка, зачетена в миниатюрен миши вестник. Майсторът, чието дело са тези визуални лабиринти от герои и предмети, е Владислав Ерко.

Лиско при квадратните същества от Борис Априлов, издателство Ракета

Друга поредица, обичана от поколения българи, е Приключенията на Лиско, която се завръща с луксозните издания на издателство Ракета, придружени с очарователните илюстрации на Мира Мирославова. Лиско при квадратните същества е излязла за пръв път през 1975 г., но е изключително актуална и днес и ни учи на стойността на изкуството.

Вълшебни приказки от световната съкровищница, съст. Уилям Грей, издателство Книгомания

Този сборник с приказки от Норвегия, Япония, Индия, Русия, Филипините и др. събира света между две корици. Илюстрациите са с въздушно и вълшебно излъчване, а релефа по корицата ни кара да се почувстваме, сякаш разлистваме книга със заклинания. Освен поучителни приказки, които да разширят светогледа на децата ни, вътре откриваме и кратка история на съответната приказка и информация за произхода ѝ, което обогатява познанията на любопитните родители.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *