Разходки между редовете

И писателят, и читателят знаят – магията е в начина, по който ти се разказва една история. Затова днес надаваме ухо към детските литературни маршрути, които минават по улиците, където са се появили най‑сладкодумните книжки.

илюстрация Вадим Лазаркевич

Прочети София започна да ни разхожда из книжната история на града още през пролетта, когато заедно с Лора Шумкова минахме по отсечката Софийски страници. По маршрута за хлапета (от всички възрасти) гид е Зорница Христова – детска писателка, преводач и съосновател на издателство Точица, вадило книги без думи или пък аргументи за етиката в яденето на сладолед. С подобна изобретателност е скроена и разходката из българската класика за деца: вместо да гледат паметници на автори, малките търсят скрити лодки по Драган Цанков; не влизат в къща-музей, а се оглеждат за котката Мърла на улицата, където Валери Петров пише Копче за сън. После ще оцветяват, а мимоходом ще им се посочи и апартамента, в който братя Мормареви са писали, докато са се черпили с огромни пити кашкавал.

„Има наистина мънички деца, от детската градина, и не върви на тях да им досадим“, казва Зорница. Затова по маршрута веднъж показва къде авторите са търсили вдъхновение, после чете стихотворения, а след това сочи и къде се случвали сюжетите. Понеже сърцата на детските книги са наполовина в илюстрациите, художниците, естествено, също имат своите крачки внимание – хлапетата ще чуят например за Вадим Лазаркевич, който започва с рисунки на коне от поделението на баща си и оттам галопира към кариера на един от най-известните ни детски илюстратори.

На тези малчугански разходки, които вече са се случвали два пъти, задължително пристъпват и родителите. „Тази публика означава, че се стараем навсякъде историите да бъдат интересни и за двете възрасти“, обяснява Зорница, а вие разбирайте, че за вас маршрутът може да е носталгичен. На една спирка родителите се сещат за песничката на Васко да Гама от село Рупча, а другаде после разказват как повтаряли едно към едно бели от Патиланци

В края на двата часа разходка хлапетата ви ще са уморени – все пак са изживели един зоопарк герои, от мравките на Дора Габе до кучетата футболисти на Димитър Стоевски, а и са пътували до Луната с Ян Бибиян. Главното обаче е друго – че за тях класиката няма да е музей, в който е забранено да пипаш, а място, където вече си имат приятели.

Следващите Детски литературни маршрути със Зорница Христова са на 14 и 28 септември и 5 октомври, започват в 11:00 от Елин Пелин 1, входът е свободен, без предварително записване

Tags: , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *