Разгръщане на миналото

сеп. 5, 19 • КнигиNo CommentsRead More »

Ако си обичал книга като дете, и днес можеш да я извадиш почти непокътната от рафта в главата си и да я разгърнеш. Няма нужда да е наум обаче – тук даваме три излезли наскоро класики, в които да се влюбят и децата ви.

КОСЕ БОСЕ

Името, което писателят носи по рождение, е Генчо Негенцов и това звучи почти магическо, но според кориците той се казва Ран Босилек. Приказките му Косе Босе излизат още през 1923, но ако ги помните, вероятно е с по-късното издание на Народна младеж и илюстрациите на Иван Кирков. Точно това красиво томче идва отново, за да засрамва тези с дигитален кич по лицата и да напомня за силната ни традиция в детските книжки. Ретро? Да – но по добър начин. Самите приказки тук имат такава мелодия в езика, че са почти като песни, а илюстрациите ги озвучават до симфония. Която има два варианта – с меки и твърди корици за 19.95лв или 24.95лв съответно, от издателство Миранда.

ПРИКЛЮЧЕНИЯТА НА ЛИСКО В ГОРАТА

Като дете нарича себе си Ахото заради герой на приключенски роман; по-късно пише сатира като Попивко Папкин; а писателското му име Борис Априлов се появява, когато главният редактор на Стършел намира истинската му фамилия Джавков за твърде неблагозвучна. Той обаче не е писал само лют хумор във вестника, но и меки истории за деца – Приключенията на Лиско излиза през 1957 и е така мила, смешна и топла, че става поредица. А сега идва и с нови илюстрации от Мира Мирославова, които оцветяват лисичите истории – като взимането на душ („къпането е нужно за всяко културно животно“), срещите с гъсеници с чуден самоконтрол или пък с детектив костенурка с бърз ум. Ще трябва да обясните на хлапето какво е смешното във „всеки крак на своята коза“, но отвъд тези малки неща, историята е толкова свежа, че хруска. За 26.90лв от Ракета.

ПУК!

„Това се случило едно лято“, когато малката Лили търси вълшебно бисерче в морето и среща куп риби. Някои от тях искат да я изядат, но някои ще ѝ станат и приятели. Разбира се, понеже това е Валери Петров, тук има такива привлекателни дълбини, че ти се иска веднага да се гмурнеш. Повечето от нас за пръв път са чули историята, когато са били колкото Лилито, но дори като започнеш да се превръщаш в другия главен персонаж, Набръчкания човек, да я четеш пак е удоволствие – разбираш например възрастния, който осъзнава как го смачква всяка гънка на порастването. Последното издание на Колибри с нови илюстрации от Мила Янева-Табакова, което неотдавна излезе и с меки корици (за 10лв), е великолапно – да ви е вкусно.

Tags: , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *