Незадължителна литература

авг. 22, 19 • slider, КнигиNo CommentsRead More »

Обратното броене до новата учебна година вече започва, но преди учебниците да сложат край на ваканцията, издателствата Лист, Точица и Фют пускат още няколко увлекателни истории за последните летни дни.

ЖЕЛЕЗНИЯ ЧОВЕК

Не се лъжете по заглавието – не е комикс на Марвел, а роман на английския поет Тед Хюз (може да го познавате и като съпруг на Силвия Плат), който се нарежда в серията Детски шедьоври от велики писатели на издателство Лист. Историята тук ни среща с добродушния и грамаден Железен човек, който стига до върха на класациите за научна фантастика, когато излиза през 1968, а сега отново спасява света, докато запознава читателите между 5 и 17 години с теми като екология, геополитика и мир. Преводът е на Владимир Молев, а Капка Кънева пресъздава историята в цветна хартия, която се разгръща на 84 квадратни страници срещу 13лв.

ДЖУЛИЕТО СИ ТЪРСИ РАБОТА

Ако си мислите, че „слон в стъкларски магазин“ е само метафора за непохватност, запознайте се с Джулието – слонче, което трябва спешно да си намери работа. Перипетиите му преминават през няколко професии: бере ягоди в Гърция, отива в кол център, става готвач, след това и катерушка в детска градина и дори продавач в… стъкларски магазин. Верен приятел му е гълъб, който е на щат в пощата, но му плащат трохи, така че двамата скоро разбират колко е трудно да намериш работа, в която да тежиш на мястото си. Четем историята на Юлия Роне срещу 9лв от издателство Точица в 32 квадратни страници, илюстрирани от Анна Георгиева.

ИСТОРИЯ НА АВТОМОБИЛИТЕ И САМОЛЕТИТЕ

С новата поредица на издателство Фют учим История на автомобилите и История на самолетите от Олдржих Ружичка, но няма страшно – всичко е с картинки и обяснено лесно за любопитни глави на възраст от 9 до 109. Преди около 5200 години на някого му хрумнало да използва колела като грънчарските, за да улесни пренасянето на товари с дървени плъзгачи, но минават хилядолетия, докато се стигне до автомобила, задвижван от двигател с вътрешно горене.

През това време пък самолетите се издигат от първите наивни експерименти с подобия на птичи крила през примитивните планери, та чак до модерните свръхзвукови модели. Как се случва тази еволюция, четем в 32 страници срещу 5.90лв.

Tags: , , , , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *