Био за хлапета

май 16, 19 • slider, КнигиNo CommentsRead More »

knijki

Истории, по-странни от вълшебна приказка? Най-лесно се откриват в реалността. Защо тогава четем на децата си повече за вълшебници, отколкото за истинските хора, променяли света ни? Може би защото рядко попадаме на книжки с биографии, подобни на тези две серии, които са смели и сладки като захарно петле.

knijki2

КРАТКИ ПЪТЕВОДИТЕЛИ В БИОГРАФИИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНИ

И ние обичахме енциклопедиите като малки, но ако имаше как да върнем времето, бихме ги сменили с тези живописни биографии. На всяка страница има красиви илюстрации, но не всичко е захар – авторката на повечето книги в серията, Изабел Томас, държи в тях да присъстват и горчивите моменти от живота. „Пълните биографии са важни, понеже показват на децата, че няма нужда да си най-умният, най-властният или най-красивият човек, за да постигнеш невероятни неща. Ако си любопитен, продължавай да правиш това, което обичаш, не се страхувай да грешиш и се застъпвай за онова, в което вярваш – всички сме способни да имаме страхотен живот и да променим света към по-добро.“ Остава да изберете с кого ще вдъхновявате хлапето вкъщи: с художници като Леонардо да Винчи или Фрида Кало, или пък с учени като Мари Кюри и Чарлз Дарвин?

knijki4

МАЛКИ ХОРА, ГОЛЕМИ МЕЧТИ

Тази детска серия, изникнала в главата на Мариа Исабел Санчес Вегара – „писателка и артистичен директор с наистина дълго име“ – е образователна, но може да е и спасителна. Според скорошно изследване на Science Journal още на 6-годишна възраст повечето момичета вярват, че момчетата са по-умни от тях. От своя страна момчетата пък имат нужда от примери, които да не са напомпани мачо-герои с наложено вето над емоциите си. Колекцията, от която на български засега са излезли четири книжки, избира да освети с внимание не само най-добрите в определена професия, но и тези, които са забележителни личности за пример. Как е реагирала Коко Шанел на първото си ревю с чисти силуети, което дамите в корсети сметнали за нелепо? Как Амелия Еърхарт стига от детската мечта да хвърчи до полет над китове и жирафи? Истории като тези се помнят с години.

knijki1

И двете серии излизат на български от издателство Timelines с твърди корици за 15лв

Търсете ги в книжарниците, на @timelines.store във фейсбук или се абонирайте за бюлетина ни на programata.bg и може да спечелите някои от тях

Tags: , , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *