Слонът, пеперудът и други истории

юни 27, 18 • slider, КнигиNo CommentsRead More »

www

Замък похапва пай с комари, слон се сприятелява с миниатюрен господин пеперуд, вълшебник събира човешките тревоги под ябълково дърво на далечна звезда, а един бял кон хич не обича да пие чай. Такива фантастични истории разказват четирите приказки на големия поет Е. Е. Къмингс, които издателство Лист събра под обща корица в Слонът и пеперудът за поредицата си Детски шедьоври от велики писатели. Преводът е на Владимир Молев, а страхотните илюстрации – на Юлиян Табаков. Надникнете с нас.

www-2

Имало едно време слон, който не правел нищо по цял ден. Ако му завиждате за това, почакайте развръзката – наочаквано на вратата му каца един пеперуд, двамата се крият заедно от дъжда, мигновено се сближават и стават толкова скъпи приятели, че „се обичали завинаги“. Със сигурност вече сте стоплени и има защо – милите и мъдри приказки на Къмингс напомнят повече на басни, а героите са особняци, които казват на малките, че да си различен е съвсем в реда на нещата, но е особено важно и да си добър. Вечно послание, а към него между редовете се спотайват ирония и шеги за закостенелия ум на възрастния, които да стигнат до нас, докато четем на малките.

www-3

Зад книжката иначе стои и друга, по-сериозна история. Къмингс пише приказките за своята дъщеря Нанси, която дълго време не знае, че той ѝ е баща (защото майката Илейн е омъжена за неговия най-добър приятел, но този сюжет е за друга статия). Докато писателят е жив, на хартия излиза само една приказка, през 1945 – Старецът, който попитал защо, в която малко момиче се събира с татко си, щом той се сдобрява с майка ѝ. Тя също влиза в изданието, заедно с още две истории с шантави герои: Замъкът, който похапвал пай с комари и Малкото момиче, което се казвало Аз. Добавена стойност и красота им придават илюстрациите със златен оттенък на художника и сценограф Юлиян Табаков, което е още една от причините Слонът и пеперудът да е най-честата придобивка от щанда на Лист на Панаира на книгата. Ако още не сте си я взели, питайте дребния дали това, което вижда тук, му харесва. Да? Знаехме си.

COVER_Slonut-i-peperudut-izdatelstvo-List1

Слонът и пеперудът е в книжарниците от издателство Лист за 12.98лв

Tags: , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *