Една свръхдревна история

юни 13, 18 • slider, Книги, НаукаNo CommentsRead More »

1

„Мързелив като търтей“ е сравнение, което най-после ни се изяснява с разтварянето на Пчелите на поляка Пьотр Соха – невероятно красива енциклопедия, която изстрелва от раз младото издателство Дакелче към рафта ни. И която говори на над-7-годишните с най‑правилния тон – този за (почти) пораснали хора, каквито те са.

2

100 милиона години. Поне от толкова на Земята има пчели, което ги прави по-древни и от динозаврите – казват ни го един куп прастари кехлибари, запечатали в себе си жълто-черни буби. Някои учени обаче сочат още по-назад във времето – към момента, когато растенията тепърва тествали новото си оръжие за безсмъртие: цветовете. Тогава пчелите още не били това, което са. Държали се като оси и се мотаели около цветята само за да излапат някое и друго насекомо. Веднъж обаче една от тях си казала „Защо и аз да не опитам прословутия нектар, по който всички са полудели?“. И така започнала вечната дружба между флората, която ставала все по-красива, ароматна и вкусна, за да привлича раираните летци, и пчелите, които еволюирали в по-хрисими и пухкави версии на себе си, за да хапват, бършат и разнасят с тялото си цветния прашец.

4

Дотук издадохме едва два листа от широкоформатния том, с който дизайнерът, илюстратор и аниматор Пьотр Соха ще порасне до новия любим автор на хлапето ви, ако то поне малко прилича на полските деца. Или на онези, разлистващи друга от над 25-те чуждоезични версии на енциклопедията. „На моите родители – Аля и Богдан“, подписва я Пьотр, чийто баща е пчелар, и пълни над 70 страници с изумителни илюстрации и прелюбопитни и напълно достоверни факти за пчелите (проверени за всеки случай от агент на БАН). Като този, че миниатюрните им очи са съставени от хиляди още по-миниатюрни, слепи за червеното, но улавящи невидимия за нас ултравиолетов спектър. Или че като рисуват кръгове и осмици с полета си, това значи разни доста конкретни неща. Или че пчелните пити, със своята лека, но суперздрава конструкция, вдъхновяват човеците за умни решения в архитектурата, самолетостроенето, дизайна на сърфове и какво ли още не. Представяте ли си що за гении на инженерната мисъл можеше да станете и вие, ако знаехте малко повече за жужащите медопроизводители по-рано? Ами, именно – долу са адресите, където да инвестирате в следващото поколение.

Пчелите на Пьотр Соха е на dakelche.bg, в книжарница Нисим, галерия Лале, Къща за птици и магазините Jelanié и Лайка.БГ за 36лв

Tags: , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *