Забранено за лица над 18 години

апр. 12, 18 • Книги, УикендNo CommentsRead More »

Untitled-2

Не че някой ще ви спре на входа, но от 18 до 22 април вратите на Младежкия театър са разтворени специално за най-младите фенове на книгите с първия Международен литературен фестивал за деца и младежи. Изложба на илюстрации, срещи с наши и чужди автори, ателиета за бъдещи писатели, филми по книги и игри по литературни сюжети влизат във феста, за който ви подгряваме с акценти.

ЗА ГЛЕДАНЕ
Илюстрациите в детските книги са онези приятели на историята, с които хлапетата лесно се ориентират в литературния свят, дори когато не всички думи в него са ясни. Накратко: картинките са мега важни. Затова художникът и визуален изследовател Антон Стайков „къса“ 16 от най-изразителните рисунки на БГ артисти от наши детски книги и ги реди в изложбата Радост, тъга и надежда. От трогателните картини на Любен Зидаров за Майчина сълза на Каралийчев до забавните илюстрации на Росица Ралева за Цветният човек на Иван Теофилов – четем по стените на фоайето от 13:00 на 18 април до финала на феста.

Любен-Зидаров-Илюстрация-към-Майчина-сълза-на-Ангел-Каралийчев

Любен Зидаров, илюстрация към Майчина сълза на Ангел Каралийчев

ЗА СЪЗДАВАНЕ
Лупо е куче, а Тумба – енот, но и двамата са надскочили безсловестните си породи, благодарение на Петя Кокудева и италианката Ромина Беневенти. Авторките и илюстраторки учат до-10-годишните как се създават и обживяват герои на 21 април от 16:30. На 20 април от 12:00 всички над 3 клас влизат в час по измисляне на думи в работилница, вдъх­новена от майстора на това изкуство Роалд Дал (Матилда, Чарли и Шоколадовата фабрика). Феновете на Хари Потър пък преговарят часовете по Грижа за магическите създания и тома Отглеждане на змейове за удоволствие и печалба на 20 април от 15:30, за да създадат свое собствено фантастично същество (за което после ще ви трябва клетка вкъщи).

Росица-Ралева-Илюстрация-към-Цветният-човек-на-Иван-Теофилов

Росица Ралева, илюстрация към Цветният човек на Иван Теофилов

ЗА ВДЪХНОВЕНИЕ
Ако хлапетата ви между 8 и 12 години обичат Кърпена глава, ще харесат и „бащата“ на малкото създание – британският писател Гай Бас, който пристига у нас с чудовищното си чувство за хумор на 19 април в 13:00. В същия ден в 16:30 идва и датската авторка на фентъзи хита Дива вещица, Лене Кобербьол, с която тийнейджърите скоро пак поемат към шантави светове с втората част на поредицата ѝ. Книгомани и киномани от всички възрасти пълнят Младежкия на 21 април от 15:00 за очи-в-очи с Жил Парис – автор на книгата зад филма Животът ми като Тиквичка, а на 22 април в 13:00 тръгват към ужасяващия Остров Боуен с автора на испанския мега хит Сесар Майорки. Като броим и тези дотук, общо 10 чужди гости влизат с лайв в програмата на феста, която среща децата и с наши автори като Катя Антонова (Феята от захарницата), Неделчо Богданов (Българ), Зорница Христова (Кратки приказки за досънуване) и даже влогъра Стан.

Международният литературен фестивал за деца и младежи е на literaryfest.org и в Младежкия театър от 18 до 22 април, вход свободен

Tags: , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *