Като порасна, ще стана мечка

фев. 1, 18 • slider, КнигиNo CommentsRead More »

IMG_0008

Да си добър е кеф, но също и дълг, защото трябва да се бориш с лошите. Дори да е малко опасна обаче, тази мисия е приключението с най-голям смисъл. Как се събира всичко това в история за деца, четем в Меча република – първата книжка на латвиеца Юрис Звиргздинш, преведена на български. Написана е специално за нашата действителност, така че внимание – приликите с реални хора и събития са нарочни както в текста, така и в изразителните илюстрации на Кирил Златков.

IMG_0009

Mинистър-председателят свиква събрание на кабинета по спешен казус с въпрос: мечките в страната се увеличават – как да се отървем от тях? „Със страх“ е решението на държавниците, което бързо влиза в сила с пропагандата, че животните са по-опасни от дявола. Че това не е истина обаче е ясно за всяко хлапе, което има плюшено мече вкъщи – защото децата не бъркат доброто с лошо и знаят, че няма защо да се страхуват от гигантите с нежни сърца. Така без да се замислят притежателите на плюшки помагат на живите мечоци да си направят република в планината, около която се завърта сюжет с трима разбойници, маймуна разузнавач и едно морско свинче. Финалът е щастлив като в приказка (тоест – само за добрите) и идва с урока, че гражданската позиция е Олимпиада: важно е участието. Но е супер и да печелиш, естествено.

IMG_0001

Чувстваме се като победители заедно с хлапетата, които най-после могат да четат на български латвийския майстор на детския разказ Юрис Звиргздинш. Започва да пише на 40, защото чак тогава в живота му настъпва 1989, която го освобождава от притеснението, че не трябва да казва каквото мисли. Историите му са все шантави, а най-известните му са с мечока Тобиас – действителна играчка, ушита от плат от мъжки костюм, която носи в джоба си. Звиргздинш разказва толкова цветно, сякаш предава директно от детското въображение, без да говори на бебешки и без да спестява хумор, който най-малките ще разберат, когато пораснат. Никаква част от тази пъстрота не се е изгубила в превода благодарение на Анастасия Сидорова и илюстрациите на Кирил Златков, които латвиецът си поръчва, след като вижда мечките му в книжката Когато искам да мълча. Разбираме го – точно до нея слагаме новия детски том на издателство Точица.

211286_b

Меча република на Юрис Звиргздинш е в книжарниците от издателство Точица, 15лв

Tags: , , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *