Приятел в приказка се познава

Untitled-1

Имаме тон критерии, за да харесаме човек сред хората, но мислим ли дали самите ние се справяме добре като „приятел пръв“ на някого? Бяла приказка на Валери Петров отново е тук, за да припомни на малките, но и на големите, правилото за взаимността, без което всяка дружба хваща гората.

Високо в планината един метеоролог, „голям и тъжен“, реже скуката, като пише нереални истории. Героите и случките в тях обаче са съвсем истински хора и събития. Ако не вярвате, сравнявайте: неговият измислен Ванчо има приятел Мачо, когото един ден взима със себе си по върховете, за да карат ски. Мачо обаче е вироглава котка и смята, че човекът му не го заслужава, защото нон-стоп го тормози физически. Затова го зарязва и след нула време започва да се кълне във вярност на куп нови познати, с които набързо си урежда нов дом и забавление. И всичко това, докато неговият екс-другар цепи планината с викове, за да го открие. Трогнат от вниманието и надъхан от останалите, котаракът решава да подложи Ванчо на тест като последен шанс за доказване на истинско приятелство.

Byala_prikazka_12-13

Да, но както става и извън приказките: когато кроиш тест другиму, трябва сам да си готов да се издъниш в него. Кой печели по точки в тази философска игра, четем заедно с децата в новото издание на Бяла приказка от 12 декември. 40 години след излизането си в самостоятелен том, историята от серията Пет приказки (заедно с Копче за сън, Меко казано, В лунната стая и Пук!) пак вълнува всички възрасти с хумора и дълбочината на Валери Петров. Дори хлапетата ви да не са дорасли за смешките и поуките, пак ги срещнете с книжката на издателство Лист, в която илюстрациите на Милена Вълнарова превеждат житейските мъдрос­ти на детски език. И кой знае – може да се окаже, че добър човек се става не само с добри приказки, а и с такива картинки.

нова

Бяла приказка на Валери Петров е в книжарниците от 12 декември, издателство Лист, 12.98лв

Tags: , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *