По картите ще ги познаете

cards

Лоши сънища и страхове, високи бариери в общуването и ниско самочувствие – и малките имат големи проблеми. За разлика от „едно време“ обаче, днес има Арттерапия за деца – 22 карти с техники за лечение и забавление с изкуство, описани от спеца в областта Елица Великова и допълнени с рисунките на Андреа Попйорданова.

cards1

Дори всяка вечер да завиваме детето в леглото, може да не разберем за чудовището, което живее под него. Невинаги е достатъчно и просто да попитаме. Тогава в играта влиза тази колода карти с творчески предизвикателства за 4-11-годишните, в които не е важна красотата на крайния резултат, а взаимодействието при достигането му.

Нарисувай сигурно място, създай сладкиш на чувствата, изобрети машина на щастието – това са три от всички игри, които разкриват какво тревожи малките, добри или лоши емоции ги вълнуват и какво, освен шоколад, изпълва щастието им. Задачите са топ техники от популярната практика, които Елица подбира от опита си (като психолог и действащ експерт по експресивна арттерапия) и описва с прости думи в ръководство за тълкуване и употреба на тестето. То е подходящо и за терапевти, но по-същественото е, че е свързващото тире в родител-дете. Целите на картите всъщност са две: да бъдат проводник на контакт, който крепи връзките, и да създадат среда, в която малкият човек се чувства сигурен и се изразява свободно – с нос, крак, уста или неудобната ръка, без да е важно дали престъпва, или не границите на темата.

cards2

Точно с тази свобода свързваме и Андреа Попйорданова – супер играч на асоциации с цветове и форми, който рядко се докосва до буквалното. И това е добре за всяко хлапе, което не може да чете. „Най-малките реагират първо на илюстрациите, изобразяващи различна област, в която детето изживява нещо. А реакциите им помагат на родителите да открият темата, която в даден момент ги вълнува“, обяснява Елица. Дори да махнем настрани ползите от всичко, пак остава забавлението – с една игра по теми, по време на която в младата глава неизбежно текат мисли за важните неща. Е, какво по-полезно?

Арттерапия за деца е в Сиела, Хеликон или директно в дома ви след имейл на info@artstherapyinstitute.bg за 24лв

Tags: , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *