Да пораснеш с Томас

май 24, 17 • slider, КнигиNo CommentsRead More »

Untitled-7

Понякога нещо хубаво се сбъдва, без да знаем, че сме го чакали. Точно такава мечта е Книгата на всички неща – една история със смях и сълзи, която ще срещне детето ви с най-важните емоции сред редовете на Хюс Кайер и илюстрациите на Люба Халева.

„Томас усети странна болка в корема. Първо реши, че е глътнал хипопотам, но миг по-късно осъзна, че това е съчувствие.“

Untitled-5

Томас е на 9 и мечтае, когато порасне, да стане щастлив. Тази „професия“ явно не допада на жестокия му баща, който редовно опитва да я избие от главата на сина си и милата му майка – с голи шамари или дървена лъжица. Вместо това обаче набива в детското въображение реалност, в която тропически риби плуват в каналите на Амстердам, безстрашните жени са „вещици“, които сипят жаби от небето, а на него има Господ, който не само слуша, но и отвръща. Разговори, случки и мисли от деня си Томас записва в своята „книга на всички неща“ – дневникът, дал име на историята, която Хюс Кайер разказва през 2004 на нидерландски. Днес най-после тя влиза в библиотеките ни на български (благодарение на Мария Енчева, превела и Заедно завинаги, амин на същия автор), за да я подадем в ръцете на десетинагодишните. А после да я приберем обратно там някъде до Без дом и Сърце, с които сме пораствали ние.

G_Kuijer_корица

История със страх, смелост, домашното насилие, бог и магия звучи като „забранено за деца“, но Кайер я превръща в задължителна – със спокойни думи и хумор, без размахване на показалци и издигане на присъди. С изключителна литературна лекота (като за топ приза за детска литература Astrid Lindgren Memorial Award), Томас запознава малки и попораснали с гигантските „животни“ от живота, докато 2D рисунките на Люба Халева пресъздават всички измерения на емоциите. Разгръщаме за първи път малкия том от Жанет 45 на 1 юни в + това от 18:30, когато се открива и изложба с илюстрациите от книгата – ето къде може да заведете хлапето след шарените бонбони за празника.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *