Всеки е шампион, але-але-але!

The Little Gym

Не трябва да бориш съотборници, съперници или хронометър, за да знаеш какво е успех – той е след всеки нов опит, с който ставаш по-добър от себе си. Това е златното правило на The Little Gym – американска верига гимнастически салони за деца, която тренира малките за шампиони по здраве от 1976 насам, а от двайсетина дни има база и в София. Сваляме обувките пред входа на България 118 и след няколко стъпки вече съжаляваме, че не сме се родили с две десетилетия по-късно.

The Little Gym всъщност е пълен с връстници – родителите на мини атлетите са строени като за кино пред стъклената стена на салона, където след минути започват първите каскади. Доскоро домакинът ни Мартин Петров е бил част от тази публика в един Little Gym в Хага, но се връща в България и сменя международното наказателно право с тренировки за малки разбойници. Сега заедно пружинираме по меката настилка в залата, докато чакаме 12 спортисти в категория 6+ да останат по чорапи – с тези „подметки“ се тича и скача по антибактериалния под, когато групата не виси или балансира върху гимнастическите уреди.

DSC_3070--

Зa разлика от кръвожадната греда в училище, тази тук е безопасна – специален дунапрен скрива олимпийското качество на уредите и пази вежди и дупета от нараняване. Спортните и учителски тапии на инструкторите служат за същото в добавка към щатското обучение по програмата и холандския стаж, който всички преминават, преди да се запознаят с децата ви.

„Като търкалящи се трупове сме!“, прокънтява весел момчешки глас, докато малкият преодолява полегато нанадолнище със стегнато тяло – по схемата гръб-корем-гръб-корем. След кратък инструктаж и разгрявка с обиколки около уредите, същинската тренировка е в ход и бандата е разцепена на групи. На шест атлети се пада по един инструктор, за да може всеки правилно да научи защо и как се изпълнява „умряла буболечка“.  Упражненията се редят едно след друго в изпитана с десетилетия последователност, различна за всяка възрастова група, и се усложняват според индивидуалния напредък. Ако детето ви попадне в курс, който произвежда гимнастици вече от месеци, няма аларма – с наблюдения треньорите определят колко фази назад от изпълнението на челна стойка да върнат, за да може хлапето ви да догони останалите за урок-два. Ако пък е напред с физическото, няма да се наложи да тъпче на ръце, докато останалите успеят да се изправят на своите, а ще премине към следващия по-сложен елемент от програмата. Така всеки спортист напредва със собствено темпо към неизбежните добри резултати.

DSC_3009--

В The Little Gym тренират деца от 10 месеца до 12 години, като тези, които все още живеят само по гръб, влизат в залата с родителите си за 45-минутна гимнастика. За всички останали уроците са по час и са общо 40 в двата семестъра на тренировъчната програма, която стартира с началото на учебната година. В момента салонът действа в нещо като „подготвителен клас“ до юли – записалите се сега стават членове на клуба и ще имат предимство при запълването на групите през септември.

Дотогава предстоят летни лагери, които до дни започват да приемат спортисти за полудневни или целодневни занимания. Звъннете на Мартин и компания за подробности и използвайте свободната линия да попитате за „сървайвър“ вечерите за родители – някой път, когато вие сте на кино (най-накрая!) или просто на тихо вкъщи, The Little Gym може да забав­лява със спорт хлапетата ви (между 3 и 12 години) за цели три часа. И както сте се размечтали, представете си, че 3-годишните ви наследници започнат постепенно да ви командват и на английски. Това е бонус умението, което малките неусетно трупат – покрай международните си съотборници, които слушат инструкции от треньорите на английски, както и от англоговорящия диктор, подканващ към следващото упражнение от колоните. От тях звучи и специална тренировъчна музика, също различна за всяка група, която надъхва атлетите за поредния скок.

DSC_3017

Действа и върху нас – заедно със заразния ентусиазъм, с който най-големите сред малките в The Little Gym минават по гредата. „От утре“ – кълнем се във вярност на новата си карта за йога, но нямаше да е лошо да има един The Big Gym за нас в квартала. Докато мечтаем за това, Мартин планира да организира и делнични джаз вечери за „своите“ родители. Дали ще пускат без деца, ако направим везна?

The Little Gym е на България 118, на приземния етаж в бизнес център Абакус

За контакт: 0888 594 441, sofia.thelittlegym.eu, facebook.com/thelittlegymsofia

Tags: , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *