Лято в саваната

сервал_марсел_фенс1

Кажете – колко често водите хлапето си в зоологическата градина? Веднъж годишно? Една приветлива постройка с диви обитатели ви чака да промените нещата за това лято – вместо един, дайте на детето си пет щастливи дни сред животните. Ето как.

Казва се Детско зооучилище и е идея на Екологичния научно-образователен център, какъвто всеки уважаващ себе си парк с животни трябва да има. Нашият в София съществува от 1998, днес го движи стегнат екип от еколози и работници и е важен, защото дърпа целия зоопарк към истинската му мисия: да е природозащитна и научна институция, а не само място, където да видиш слон и кенгуру извън хабитата им.

зелена_игуана_марсел_фенс

Не че и това не е ценно, пък и да запознае децата с глобалната фауна отблизо е една от идеите на Лятното зооучилище – 5-дневна програма на екоцентъра, в която хлапетата на 7-10 или 11-14 години влизат на групи (от по 20) през целия юни и юли. Часовете са от 10:00 до 15:30, а „класната стая“ е в сграда в средата на парка, откъдето пътят до всеки негов сектор – от птици до примати, е къс. И се извървява всеки ден, за да разберат малчуганите как се казва този лъв, сприхава ли е онази змия и колко тежи носорогът. Още по-забавно е, че и самата училищна стая е прибрала под покрив двайсетина животни – и то не само чинчили и папагали, но и по-непознатите тукан, гекон и дори един сервал. Казва се Сири, женски е и идва в екоцентъра, защото е най-малкото бебе на двойката сервали в парка (което иначе рядко оцелява). Тук за нея се грижат само възрастни, защото е хищна, но храната и чистотата в клетките на останалите любимци става задължение на децата още от ден първи – след кратък урок за отговорността на гледача, разбира се.

малко_жълтокачулато_какаду

Всяка група започва в понеделник, а за да няма „Ваканция ли е или пак сме на училище?!“, пасивното и активното в програмата през следващите дни се редуват. Във вторник например на гости идват белгийски овчарки с дресьора си, покрай които всяко дете ще стане мини версия на Говорещия с кучета. Следват и състезания на открито като Зоостратегия (където хлапетата са животни, борещи се за територия), през които да запаметят кой кого яде в африканската савана е, буквално, лесно като детска игра.

австралийска_дървесна_жаба

Така до петък вашият мъник ще научи доста и за животните в изкуството, и за тези по нашите земи (включително как да различава следите им в гората), и за биоразнообразието и проблемите на екологията, и за това окей ли е да гледаш екзотичен екземпляр у дома. В замяна от вас се иска само едно – да му изберете група от графика в сайта на зоопарка и да се явите там още на 10 май, когато стартира записването. Защото от опит знаем – на следващия ден места вече няма да има.

Повече за Лятното зооучилище на zoosofia.eu
Записването започва в 09:30 на 10 май с такса 60лв

Tags: , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *