Истории от горния етаж

kids-programata-maslekut-2

Моментът, когато осъзнаваме как сме написали първите глави в книгите на собствените си деца и няма гума, която да изтрие грешките, е наистина стряскащ. За Ваня Емилова обаче е доста повече от това. Тогава тя сяда и започва да пише една друга книга – Маслекют на горния етаж.

kids-programata-maslekut

Ясно е, че думата с „м“ я няма в тълковните речници. Тя е измислена специално за тази история, за да опише онова постоянно цунами от неизказани страхове, мисли, въпроси и мечти, което залива „горния етаж“ на порастващите – този на съзнанието. Не се стряскайте обаче, тук няма нито един психологически термин.

kids-programata-maslekut-3

Маслекют раздвижва ума с 13 забавни разказа за две сестри – Ума и Йола на 7 и 9 години, и тяхната „не много глупава, но и не много умна“ майка. Всяка нощ момичетата пътешестват на сън из различни реално съществуващи места по света, заедно с мъдрия охлюв Тартора и неговата банда невероятни животни. Приключенията им понякога са страшни, но ги учат на много неща и им дават отговори на важни въпроси – от типа на „Как се лекува страх?“, „Как се повишава самочувствие и се прогонва срама?“ и „Ако човек е нахранен, облечен и изкъпан, това значи ли, че всичко в душата му е наред?“.

kids-programata-maslekut-4

В създаването на книгата до Ваня застават Точка Илиева, която превежда думите в образи, и Надежда Милева – психологът, при когото охлювът ходи на консултации. Алгоритъмът по материализирането на пълноцветното съкровище леко зацикля, когато се стига до търсенето на издателство, но тогава се появява Атанас Йончев от Рива и дописва последните редове. Малките скоро ще ги зачетат, но, естествено, в Маслекют ще надзъртаме и ние – за да търсим своите отговори и да се успокояваме, че не сме най-лошите родители на света и на всеки се случва да греши.

Премиерата на Маслекют на горния етаж е на 26 ноември от 11:00 в Soho и включва изложба с илюстрациите и детска работилница. Вход свободен.

Tags: , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *