Такивамити Работи

kids-programata-takivamitiraboti

1 март, 18:00, Перото

Това е името на един герой от приказка, с който се запознахме наскоро. Да, наскоро – като разгърнахме книжката Весел, гъделичкащ смях, решихме, че няма как да й сложим възрастово ограничение с тези изпипани текстове и илюстрации.

kids-programata-takivamitiraboti (2)

Авторът й Маргарит Минков е поет и драматург, което значи, че знае как да стъпва полека и в ритъм – и ето, с тях половината приказка вече е написана. Нататък са нужни хумор и топлота, които той омесва с такова жонглиране с езика, че няма как да му проследиш всички трикове. Накрая се получават абсурдни и смешни приказки, които палят фитила на фантазията и рестартират въображението – дори само имената на героите са билет за света на Маргарит. От него наднича един много сериозен бухал, който надува балона на нощта, по-навътре подскача мишката, която си помислила една „мишъл”, а котешката сянка Прескочиполянка само чака и тя да се шмугне между страниците.

kids-programata-takivamiti-raboti3

Всичко заживява още по-реално и заради илюстрациите на Люба Халева, които залепват зад клепачите – цялата книга е за рамка. От издателството сравняват приказките на Минков с високите летви на Доналд Бисет и Ръдиард Киплинг, а ние кимаме в съгласие и чакаме поредицата – ще си спомняме писателя, който е бил и сценарист на Лека нощ, деца!, в няколко тома приказки.

kids-programata-takivamitiraboti2

Премиерата на книжката е ей сега, на 1 март – в Перото ще има актьорски изпълнения на приказките и изложба на илюстрациите, а гъделът пак няма да е само за децата.
Весел, гъделичкащ смях
 на Маргарит Минков е в книжарниците за 19.99лв.

kids-programata-takivamitiraboti-(3)

Tags: , ,

One Response to Такивамити Работи

  1. Определено ме заинтригувахте и ще я купя 🙂
    Благодаря и прекрасен ден!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *