Да дарим по две

kids-programata-IKEA1

Имаме ги в дома си, но не знаехме, за специалната им мисия – плюшените играчки от ИКЕА, които помагат на повече деца по света да получат достъп до образование – вече 13 години.

Глобалното партньорство между Фондацията на ИКЕА, УНИЦЕФ и Save the Children всяка година помага на повече деца по света да получат достъп до образование и така да имат възможност за по-добър старт в живота. ИКЕА България участва в инициативата за трета поредна година, като удвоява дарението в подкрепа на локални проекти на УНИЦЕФ България за деца в най-уязвимите групи.

Глобалната кампанията Плюшени играчки в помощ на образованието цели да осигури качествено образование за децата, живеещи в най-бедните райони на планетата. И тази година за всяка продадена плюшена играчка в магазините на ИКЕА по света между 8 ноември и 2 януари, Фондацията на ИКЕА ще дари по 1 евро в подкрепа на проекти на Save the Children и УНИЦЕФ.

За 13 години инициативата Плюшени играчки в помощ на образованието е събрала близо 77 милиона евро, достигайки до над 11 милиона деца, чрез 99 проекта, реализирани в 46 държави.

„Можем да преодолеем бедността, ако направим образованието на децата свой приоритет. Поставихме си за цел да инвестираме част от приходите ни в качествено образование за момичета, деца с увреждания и деца от малцинствата, защото никой от тях не трябва да бъде оставен на произвола на съдбата“, разказва Пер Хегенес, изпълнителен директор на Фондацията на ИКЕА.

Успоредно с участието си в глобалната инициатива, ИКЕА България предоставя допълнително по 2 лева за всяка закупена играчка  под формата на обзавеждане, творчески материали и играчки за подпомагане за проекти на УНИЦЕФ България, за да могат повече деца у нас да получат достъп до образование и бъдеще, изпълнено с възможности.

Благодарение на закупените от клиентите на ИКЕА играчки в рамките на кампанията до 2014 година, ИКЕА България набра 71 850 лева. Средствата осигуряват домашен уют в новооткритите детски центрове в три български града.

В първия у нас Център за ранно детско развитие на УНИЦЕФ в Котел, 28 деца на 3 и 4 години от уязвими семейства (деца, които са останали извън обхвата на традиционните детски градини) имаха възможност да участват в различни образователни дейности. Само за една година те успяха да постигнат образователни резултати, сравними с тези на техните връстници от детските градини – въпреки че някои от тях никога преди това не бяха имали достъп до книжки, играчки и други материали за работа.  С подкрепата на ИКЕА, през септември тази година започна работа и иновативния Комплекс от услуги за деца в конфликт със закона в Сливен. Той включва Център за интензивна социално-възпитателна подкрепа, Наблюдавано жилище (за младежи, навършили 18 г.) и Преходно жилище (за деца под 18 г.). Отново през 2015 година ИКЕА осигури домашния уют и в новаторския за България Детски център за застъпничество и подкрепа – Зона ЗаКрила в София.

Тази година в кампанията Плюшени играчки в помощ на образованието участват и 10 чудати герои, победители от ежегодния Вълшебен конкурс за деца и техните фантастични приятели, които се превърнаха от рисунки в истински плюшени играчки от лимитираната колекция SAGOSKATT. Конкурсът се провежда за втора година и в България и дава възможност на всяко дете до 12 години да стане дизайнер на плюшена играчка с добра кауза. Така деца помагат на деца. Повече за конкурса може да намерите на ikeaplay.bg.

Tags: , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *