Всичколена за непорЕсване

1

Не разбирате думите в заглавието? Почакайте. Наричат това място Всичколена, тъй като там има всичко. По-точно всичко, което може да ви хрумне, защото тя не е физическо пространство, а територия във въображението. Направена е за деца, но и вас няма да ви върнат – единственото условие е да ви се играе.

За да разкажем цялата предистория на Всичколената, трябва да се върнем 9 години назад, когато в България пристига уелският режисьор Юън Бриок. Той създава първия Лабиринт тук – иновативен вид театър, произлизащ от древните ритуали за предаване на знания при така наречените „примитивни“ народи. Така се случва, че в него попадат и Златина и Михаил – ядрото на екипа от интердисциплинарни специалисти: артисти, психолози, антрополози и т.н., които реализират всички Лабиринти у нас до този момент. Захващат се с тази работа поради една проста причина – преживяването им вътре било толкова силно и зареждащо, че двамата решават да го превърнат в част от живота си.

2

Срещаме се с тях малко преди поредното представление във Всичколената, за да ни покажат „входа към заешката дупка“. Ако не сте влизали в някой от Лабиринтите им, вероятно се чудите за какво говорим. Истината е, че за всеки изживяването е различно – единственото сигурно е, че няма да се загубите, точно обратното. За разлика от обичайния театър, при този зрителят е активен сътворец. Лабиринтът е поредица от преживявания – съкровени срещи с актьорите, в които можеш да изживееш себе си по начин, по който не би го направил в реалността. Той те провокира, като обаче запазва свободата ти на избор – случва ти се толкова, колкото му позволиш да ти се случи. Всеки от актьорите има свое място и предварително избрана роля, но е свободен да импровизира, защото задачата му, както казва Златина, не е да си изиграе сценката, а да се срещне с човека и да бъде верен на момента.

Макар че първите няколко Лабиринта на Михаил и Златина са успешни, те имат един недостатък – не стават за деца. Когато заговаряме за детския Пътуване във Всичколената разбираме, че той има важно място в сърцата им. „Срещата с децата е голям празник както за тях, така и за нас. Един подарък, който взаимно си разменяме и от това ставаме много по-радостни и повече деца от преди“, казва Михаил. „Решихме да направим нещо специално за деца, което да има силата на хапчетата на Пипи за „непоресване“ – Лабиринт, който да ги предпази от опасностите на разомагьосания свят и да съхрани за тях онзи, вълшебния, в който всичко е възможно, всяко нещо ти е приятел и с всяко нещо можеш да общуваш.”

3

Бяхме там, но няма да разкажем какво ни се случи, за да запазим магията. Сега вече знаем, че Всичколената е онзи мечтан от създателите му свят, който те искат да подарят както на децата, така и на себе си, и силно вярват, че макар и нереален, той може да променя действителността. Златина го описва с три думи: „безкрайно синьо лято“.

4

Всичколената е в Bulgaria Mall, бул. България 69, ниво 2

За записване: 088 561 72 07

globalvisioncircle.org

10933875_766496133443118_2850140763134235271_n

Tags: , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *