Стани UNICEF репортер

окт. 10, 14 • slider, АктивностиNo CommentsRead More »

UNICEF 130x90 Programata KIDS PRINT (2)

По повод 25 години от подписването на Конвенцията за правата на детето (подписана на 20 ноември 1989) UNICEF България стартира национална информационна кампания, която цели да популяризира правата на детето сред широката общественост. Кампанията започва с фото инициатива UNICEF Фоторепортери, в която чрез снимки, направени от деца и възрастни  (любители фотографи и професионалисти), да се покаже живота на децата в България през призмата на техните права.

Кампанията ще бъде разделена на два основни етапа. В първия, който стартира в края на септември и ще приключи на 24 октомври, тече инициатива, чрез която деца и хора от различни възрасти от цяла България могат да изпращат авторски снимки, представящи живота на децата през призмата на техните права. Изпращането се случва чрез специално създадена онлайн платформа на инициативата.

Участие може да вземе всяко дете и всеки човек, без значение дали е любител и професионален фотограф, защото  не е необходимо снимките да бъдат направени с професионална техника. Снимките ще бъдат селектирани в  2 основни категории: за деца, на възраст до 18 години и за възрастни, над 18 години. Категориите, в които ще могат да се подават снимки, отразяват основните детски права: право на живот, право на име и гражданство, право на семейство и семейна среда, право на информация, право на свобода на изразяване, право на лично пространство и личен живот, право на грижи и закрила, право на добър жизнен стандарт, право на развитие и образование, право на защита от експлоатация, сексуално малтретиране, лишаване от свобода и търговия с деца.

В края на този етап ще бъдат избрани 50 снимки, които ще бъдат включени в пътуваща изложба.

Вторият етап от кампанията ще стартира на 6-и ноември, когато изложбата ще бъде официално представена в няколко български града и придружена от допълнителни активности, отбелязващи годишнината от подписването на Конвенцията за правата на детето.

Tags:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *