Прочут италиански клавесинист в Концерти на възглавници

harpsichord-pillow-concert-cover-BG (2)

26 октомври 2014, 11:00 и 17:00

Съюз на Архитектите в България (ул. Кракра №11)

Билети се предлагат в интернет

Италианският месец в популярната софийска поредица за деца и родители продължава с гостуването на прочутия италиански клавесинист Сауро Аргалия. Майсторът на бароковия инструмент концертира из цяла Европа и пристига в България специално за събитието по покана на организаторите. Специализирал в най-престижните музикални институции в Италия, музикантът ще демонстрира богатите възможности на клавесина пред публиката на Концерти на възглавници.

Като предшественик на пианото, клавесинът силно прилича на модерния си роднина по външния си вид, но звученето им се различава значително. Нежни китарни акорди, елегантни мелодии и виртуозни стремителни пасажи са характерни за този инструмент, същестуващ още от Средновековието. За първи път в програмата на Концерти на възглавници, на клавесин ще прозвучат творби от италиански барокови композитори. Специално внимание ще се обърне на Доменико Скарлати, роден именно на 26 октомври, но преди точно 329 години. Младите музикални ентусиасти ще чуят още Танц-битка на Бернардо Стораче, Токата и скерцо на кукувицата от Бернардо Паскуини, както и музика от Балтасаре Галупи и Перголези.

Музикалната програма ще бъде допълнена с две безплатни събития. В Работилница на възглавници преди всеки от концертите децата ще могат да изработят играчки от естествени материали. След изпълнението на Сауро Аргалия ще започне Музикален урок на възглавници, в който най-любопитните ще могат да научат повече за клавесина.

 

Tags: , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *