Голямото семейство на 2014

img2

Близо 50 семейства с общо 178 деца са изпратили своите кандидатури за кампанията Голямото семейство на 2014, организирана от списание Кенгуру, фондация Искам бебе и проект Мулти Мама под егидата на българския президент. Всички семейства вече се впуснаха в надпревара за титлата Голямото семейство 2014 и полагащата им се порция обществено и медийно любопитство.

Очаквано, най-много от включилите се семейства са тези с по три деца, 12 участници са с 4, четири са с по 5 и само едно семейство от Ново Оряхово, Варненско е с впечатляващата бройка 13 деца.

Най-голям е броят на семействата от София, като има кандидати и от Варна, Търговище, Враца, Ихтиман, Калофер, Попово, Плевен и много други места. В инициативата участва и семейство от Фрайласинг, Германия.

На 1 септември в присъствието на нотариус ще бъдат изтеглени с жребий 10 семейства – финалисти, от които ще бъде избрано онова многодетно семейство, което ще служи за обществен пример за отговорно и любящо родителство, възпитание и хармонична семейна среда и което ще получи титлата.

Голямото семейство за 2014 ще бъде избрано от самите финалисти, като ще им бъде предложено да изберат от останалите това семейство, което според тях най-точно представя положителните страни на многодетния семеен модел. Гласуването на 10-те семейства – финалисти ще приключи на 10 септември.

Инициативата се провежда под егидата на българския президент, който лично ще връчи на победителите статуетката на 18 септември на тържествена церемония в Президентството. След официалната част ще се състои бал на многодетните семейства за всички участници в кампанията.

Освен всичко това, има подготвени и много съпътстващи инициативи, една от които е фейсбук Голямо семейство. Чрез проведено отворено гласуване на фейсбук страницата на кампанията, семейството, чиято история събере най-много симпатии и съответно – гласове, ще получи титлата осигурена почивка в България. Победителят ще бъде обявен на 10 септември след приключване на гласуването.

Друга съпътстваща кампанията инициатива е приятел на Голямо семейство – обществено значими фигури са поканени да изберат по едно от участващите в кампанията семейства и да станат негов приятел. Всеки приятел избира от всички участници според личните си симпатии. Приятелите се ангажират да станат част от обкръжението на семействата, да ги подкрепят по начин, който сами изберат в рамките на цяла година.

Кампанията Голямото семейство е национална инициатива в подкрепа на многодетния семеен модел, която има за цел трайна промяна към положителна посока на обществените нагласи спрямо семействата с повече от три деца в България. Тревожните статистически данни за все по-намаляващия брой на родените деца у нас, както и за преобладаващото нежелание на българските семейства да имат повече от едно дете са основният мотив на организаторите да дадат старт на инициативата, която има амбицията да се превърне в ежегодна обществена кампания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *