Трети март в музея

фев. 28, 14 • slider, ИзкуствоNo CommentsRead More »

NVIM

За пети път Националният военноисторически музей спазва своята традиция и отваря врати за специален показ на символи на държавността. Изложбата ще може да бъде посетена единствено на 3 март.

Знамето, което депутатите от Великото Народно събрание имат за основа, когато определят националния трикольор, единственият запазен държавен печат от времето на Третото българско царство, екземпляр на Конституцията, принадлежала на княз Александър I, първият български национален химн Шуми Марица, личните щандарти на българските владетели, както и български бойни знамена, носители на националната символика, са само част от реликвите, до които посетителите ще могат да се докоснат.

Интересни факти и събития, свързани с уникалните експонати, ще запознаят публиката с истории за родолюбие, достойнство и чест, и ще я пренесат във времето на младата българска държава. Как творението на младата девойка Стиляна Параскевова се превръща в първообраз на националния трибагреник, какви спорове е имало около приемането на Търновската конституция, каква история пази първият български национален химн, са само някои от въпросите, чиито отговори ще оживеят на Националния празник в НВИМ.

На 3 март вратите на музея ще бъдат отворени за посещение от 10 часа докато си тръгне и последният посетител.

 

Tags:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *