Приказка за мартеничките

martenici

2 март, неделя, 11:00

City Center Sofia, ет. 3, вход свободен

Кой открадна преждата на Баба Марта – това не е въпрос, а името на театралната постановка, която екипът на Приказка без край ще представи пред работилничка Сръчковци тази неделя, 2 март, от 11:00.

Но знаете ли какво прави Баба Mарта с преждата? Мартенички, разбира се! А сещате ли се за онези големи мартеници, които красят домовете през март? Ето разказа на Розмари Де Мео, която обикаля страната ни и събира българските обичаи:

„Някога всяка къща си имала мартеница. Естествено, тя била голяма и задължително вълнена. Привързвали към нея хлопки и подкови, и мъниста. Приличали на онези пискюли, дето все още ги виждаме по циганските коне.

Та тези мартеници се именували родови. Когато детето порасне и напусне дома, за да създаде свое семейство, на 1 март се прави обред: старата родова мартеница и една нова се носят от родителите в новия дом и се връзват една до друга. Първата година двете остават заедно, за да се предаде паметта и обичта на рода. После, когато видят щъркел, младите връзват старата родова мартеница задължително на плодно дърво. Родовата мартеница се „откупува” от младите с нова, която пък те връзват в дома на родителите. Това е един от най-дългопаметните обреди на българите. Така че, замислете се ако имате стара мартеница, не е ли време да смени къщата! А пък, ако не е дошло времето, с много внимание и обич се погрижете да го доживее!“

 

 

Tags: ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *