Не пипай чужди шапки

юли 19, 17 • slider, КнигиNo CommentsRead More »

IMG_20170711_141543

Първото правило за оцеляване в гората и законите на частната собственост влизат в две-в-едно урок за деца в Къде ми е шапката? на Джон Класен – книжка, която илюстрира с лек диалог и забавни рисунки тежките последици от кражбата и лъжесвидетелството. Вече и на български.

IMG_20170711_141345

Aко не ви е страх от мечки, сте добре дошли в гората, но трябва да знаете правилата. Номер 1: не пипайте шапката на мечката. Номер 2: при нарушение на Номер 1, съдействайте и не лъжете следователя. Особено ако той е мечката. Представени така, законите на гората звучат като игра, но са същите „да“ и „не“ за кражбата и лъжата, по които големи и малки хора (трябва да) живеят живота си. С щиплив хумор на детски език ги превежда канадският илюстратор и автор Джон Класен, който пише първата си книга за деца през 2011, а ние най-накрая я четем и на български, заедно с всички над-5-годишни.

IMG_20170711_141543

Преди да връчите голямата книга на малките, прехвърлете 40-те страници сами, за да сте подготвени с възможни отговори на „Къде е заекът?“, ако такива се налагат след финала. Класен го оставя отворен, доколкото това е възможно за деца с въображение и хора, които знаят поне един виц за отношенията между Зайо и Мечо. Поле за волни допълнения и интерпретации всъщност има в цялата история, която щеше да е лека и дори наивна, ако не бяха съпътстващите емоции в илюстрациите ѝ. Приличат повече на Коралайн, отколкото на Кунг-фу панда – две от анимациите, по които авторът е работил, и дават пример за това колко може да каже едно око, когато текстът мълчи. Отговорът е „много“ и този диалог без думи е толкова забавен, че, веднъж щом го забележат – след ден, година или две – хлапетата ще му се смеят и когато пораснат. Сваляме шапки с благодарност на издателство Рибка и чакаме Милен Антиохов да преведе и следващите две книжки от серията: This Is Not My Hat и We Found a Hat.

IWMHAT_COVER

Къде ми е шапката? е на ribka-publishing.bg за 18лв

 

Tags: , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *